13 ting der kan stresse din hund

dec 27, 2020 | ADFÆRD & TRÆNING

Der er mange ting i din dagligdag eller situationer i dit liv, der kan være skyld i stress, aggressioner, adfærdsproblemer og sygdom hos din hund.

Stress-lege

Lege med din hund, som boldkast, pindekast, brydelege, trækkelege og andre stressende lege, der får din hund “op at køre” er stress-lege og dem skal du undgå.

Det kan umiddelbart se ud, som om din hund er glad for aktiviteten, den henter jo f.eks. gladeligt bolden igen og igen. Men det der i virkeligheden sker, er at din hund har fået et adrenalin-kick, en for høj dosis af udløst adrenalin, der efterfølgende vil kræve flere dages ro, før stresshormonerne er normaliseret igen.

Forestil dig så, at dette sker hver eneste dag eller ofte, og din hunds krop har en konstant øget produktion af stresshormoner. Nu begynder stresshormonerne i kroppen, at blive på kronisk høje niveauer, hvilket kroppen slet ikke er bygget til og vil føre til kronisk stress, der kan udvikle sig til adfærdsproblemer og sygdom hos din hund.

 

Forandringer

Der kan opstå mange forandringer i dagligdagen, i hjemmet og i tilværelsen der kan stresse din hund. Forandringer, som f.eks. flytning til et nyt hjem, en lille ny i familien, omrokering af inventar, højtider hvor der er ekstra stress på, ud og ind af døren eller et øget antal af gæster i hjemmet.

Mange af de forandringer der sker omkring din hund, er måske ting du umiddelbart ikke har tænkt over, faktisk kan stresse din hund.

Jul kan stresse din hund

 

Vold, vrede og aggression

Har du en hund i en familie eller i et forhold, hvor der ofte er skænderier og vrede eller i værste fald vold, kan dette være en stor stressfakta for din hund.

En hund har brug for meget ro og stabilitet omkring sig, for at kan slappe af og ikke rende rundt og være på konstant vagt.

 

Skæld ud og straf

En hund der får skæld ud, bliver råbt af eller ligefrem bliver straffet med slag, ryk i linen, slag over snuden, trådt på poter eller lignende, er ikke en hund der har det godt.

Din hund vil miste selvtilliden, miste tilliden til dig og andre og være på konstant vagt, bange, trist, utilpasset og stresset.

 

Smerte og sygdom

En hund der har smerter eller er syg, har det ikke godt og vil stresse over situationen. Din hund kan f.eks. sagtens rende rundt med smerter, uden du selv har opdaget det.

En uskyldig ting, som leg med andre hunde, kan f.eks. føre til en lille skævhed i nakken, fordi de tumler rundt og løber ind i hinanden. Forestil dig så, hvis din hund får lov at rende rundt med denne skævhed i nakken i længere og længere tid, måske begynder skavankerne også andre steder, fordi kroppen prøver at kompensere for skævheden, akkurat som hos os mennesker.

Syg hund sover

 

Under- og overstimulering

Overstimulering kan ske, hvis du dagligt eller ofte “krudter” din hund af med alt for meget fysisk motion, stress-lege, løbe- og cykelture eller anden hård fysisk træning eller hundesport.

Omvendt, hvis du ikke giver din hund motion og aktivering nok, vil den blive understimuleret.

Det er det vigtigt, at du har sat dig ind i din races behov og med hensyn til din hunds alder, type, skavanker og andet.

Der skal være balance i den aktivitet den får, af både fysisk aktivitet, mental stimulering og social samvær med artsfæller.

Vigtigt er også, at hvalpe og unghunde ikke må få for meget fysisk motion, det vil risikere at ødelægge deres ikke færdigudviklede led og kan risikere, at gøre dem hyperaktive.

LÆS OGSÅ: Aktivering af hund – Sådan undgår du adfærdsproblemer

 

Ensomhed

En hund der er ensom vil ofte mistrives. Den kan være ensom, hvis den f.eks. er blevet forladt, at dens ejer er gået bort eller, hvis den er vandt til en anden hund i hjemme, som er gået bort.

En hund kan sagtens mærke, hvis den mister en nær ven og dette kan gøre den trist og give den følelsen af ensomhed.

Ensom hund

 

Ryk i snoren

Hvis du har tildens til at rykke din hund i linen, når i er ude at gå tur, fordi den ikke lige vil følge med dig eller den “kører op”, fordi der kommer en anden hund forbi, som den meget gerne vil hilse på. Hver opmærksom på, at disse ryk kan føre til skævheder i nakke og andre steder, som kan føre til smerter og som så igen kan føre til adfærdsproblemer og stress.

Din hund mister samtidig tilliden til dig, så sørg i stedet for at fylde lommerne med godbidder og afled din hund, når andre hunde kommer forbi eller lok den med videre på en god måde, i stedet for vilde ryk i linen.

Vælg en god sele der ligger godt på din hund og undgå brug af halsbånd med line i.

 

Kulde, varme, sult og tørst

Din hund skal altid have adgang til rent frisk vand og have det mad at spise, den har brug for. En tørstig eller sulten hund eller en hund der fryser eller har det alt for varmt, vil være ekstra på vagt eller angst, hvilket vil føre til en øget produktion af stresshormoner i kroppen.

 

For høje krav i træningen

Det kan stresse en hund rigtig meget, hvis den skal leve op til dine måske alt for høje krav og forventninger til den, i din træning.

Det skal altid være sjovt og spændende for din hund, at samarbejde med dig. Motiver den med godbidder, ros den meget, gå langsomt frem, sørg for at den får en masse pauser, træn i små sekvenser ad gangen og vær rolig og tålmodig i din træning.

Hund springer højt

 

Manglende mulighed for at besørge

Hvis din hund ikke har mulighed for, at komme af med urin og afføring, når den skal det, vil det føre til ubehag, angst og et øget stressniveau i kroppen. Sørg altid for at lufte din hund flere gange dagligt.

Hvalpe skal ud mange gange om dagen, da de som hovedregel skal tisse, efter hver gang at de har spist, sovet og leget.

 

Voldsomme hændelser

Voldsomme hændelser sætter hele kroppen i beredskab, og hunden kan være påvirket af hændelsen i lang tid efter, hvor hunden dagligt er angst og stresset.

En hund der er ude for en så voldsom hændelse, som f.eks. en påkørsel eller et lydchok, kan risikere at få et så stort chok, at hele systemet begynder at lukke ned, slimhinderne bliver blege eller blålige, kroppen kold og pulsen hurtig og svag. Der skal omgående professionel hjælp til den pågældende hund.

Bange hund

 

Situationer din hund ikke kan tackle

Det er vigtigt, at du ikke sætter din hund i situationer den ikke kan tackle. Virker din hund usikker eller nervøs over en ting/situation, så vis den at der ikke er noget at være bange for og motiver den gerne med godbidder og rosende ord og lad selv din hund tage initiativet, til at træde frem i den uvante situation. Er det kun et lille skridt den tager, så ros den for dette og vend om, så kan i gå det næste skridt næste gang.

Hvis du presser din hund ud i noget, den ikke selv er klar på, kan det forværre usikkerheden og det vil stresse din hund, også næste gang i er ved den uvante ting/situation, da din hund helt sikkert vil huske, at dette var ikke en behagelig situation for den.

Bliver din hund usikker over en situation eller ved f.eks. leg med andre hunde, så tag ansvar for den, men overbeskyt den ikke, for så fortæller du den, at usikkerheden er på sit rette. Vær selv helt rolig, det hjælper din hund til at forstå, at der ikke er noget at være utryg for.

Gå frem i små skridt, guide og motiver din hund, så den lærer at stole på dig.