Aktivering af hund – Sådan undgår du adfærdsproblemer

Den rette aktivering af din hund, har stor betydning for den daglige trivsel. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig ind i din races behov og sørger for, at der er balance i den forskellige aktivering.
Sæt dig ind i racens behov
Inden du anskaffer dig en hund, er det vigtigt, først og fremmest, at finde ud af, om en hund vil passe ind i dit liv og din familie og derefter hvilken race, der kunne passe bedst ind i familien.
Der er mange spørgsmål, der skal svar på inden, som f.eks. hvor meget tid du har til hunden, hvor meget du er hjemme om dagen, om du har børn, andre dyr, bor i lejlighed eller i hus.
Derudover er der stor forskel på de forskellige racers behov og adfærd og det er derfor vigtigt, at du får læst og undersøgt en masse viden, omkring de forskellige racer, så du finder den race der passer bedst til dig og din familie.
Alle hunde skal have en blanding af fysisk aktivering, mental aktivering og socialt samvær med andre hunde. Det er vigtigt, at der er balance i alle disse aktiveringer og det afhænger netop af racens behov, typen og alderen på hunden, hvor meget stimulering og aktivering af det forskellige, hunden skal have.
Fysisk aktivering af din hund
Langt de fleste hunderacer, har et stort behov for fysisk aktivering hver dag.
Hvis ikke dette behov dækkes, ser man ofte, at hunden bliver destruktiv, hyperaktiv, jager sin egen hale, løber i cirkler, ødelægger ting eller andre adfærdsproblemer og stressende adfærd.
Det er dog igen vigtigt, at der er balance i aktiveringen (fysisk, mentalt og socialt), samt at du kigger på din hund og lærer den at kende. Du kan nemlig sagtens risikere, at give din hund både for meget og for lidt fysisk aktivering, som kan føre til over- eller understimulering og dermed ofte adfærdsproblemer og stress.
Aktivering, som f.eks. bold- og pindekast, bryde- og trækkelege er stresslege, som bør undgås, da de fører til adfærdsproblemer og stress hos din hund.
Som hovedregel kan man sige, at alle voksne, sunde og raske hunde skal motioneres minimum 1 – 1 ½ time om dagen.
Vigtigt er, at hvalpe og unghunde ikke må få for meget motion, da dette kan risikere at ødelægge deres led, fordi de ikke er fuldt udvokset endnu.
Daglige gåture for hvalpe og unghunde:
- Hvalpe ca. 10 uger bør have ca. 3 x 10 min. gåture om dagen
- Hvalpe ca. 6 mdr. bør have ca. 3 x 15 min. gåture om dagen
- Unghunde ca. 8 mdr. bør have ca. 3 x 20 min. gåture om dagen
- Unghunde ca. 1 ½ år. bør have ca. 3 x 30 min. gåture om dagen
LÆS OGSÅ: 10 råd til dig der gerne vil cykle med din hund
Mental aktivering af din hund
Som en del af den daglige aktivering af din hund, skal den udover fysisk aktivering også have mental aktivering.
Mental aktivering er hjernegymnastik for din hund. Det kan være søgeøvelser, problemløsningsopgaver, lydighedstræning og spor. Alt der sætter hovedet og sanserne i gang!
Det er en super god ide, at dele din hunds normale ration af foder op i 3 dele. 1 del til søgeøvelser, 1 del til problemløsningsopgaver og 1 del til daglig træning, som f.eks. lydighedstræning og drop dermed madskålen. Din hund har godt af at arbejde lidt for føden og har brug for den daglige mentale aktivering.
Det handler om, at være kreativ. F.eks. kan et lagen eller viskestykke bruges til at gemme foder/godbidder i eller du kan sprede foder ud på græsplænen eller gemme det rundt omkring i huset.
Husk altid, at have din hund under opsyn, hvis du bruger forskellige rekvisitter til aktiveringen og gem dem væk igen efter brug.
LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtig
Socialisering af din hund
Hunde er flokdyr og har derfor også et behov for, at være sammen med sine artsfæller (nogle racer undtaget).
Socialisering hunde i mellem udvikler og vedligeholder ligeledes hundens sprog og stimulerer den psykisk.
Især i hvalpe og unghundeperioden er der et ekstra stort behov, for at din hund bliver socialiseret sammen med andre hunde af forskellige racer, så den allerede her lærer de andre racers sprog at kende og netop det, vil mindske problemer, med andre hunde senere hen.
Også socialisering på børn, andre dyr og andre mennesker er vigtigt, allerede fra din hund er hvalp. Sørg altid for rolige bevægelser og langsom tilvænning, så din hvalp ikke bliver skræmt.
Aktivering af hund og balance i den forskellige aktivering, er altså en vigtig ting og det er meget mere end bare en lille gåtur om dagen.
God fornøjelse med aktivering af din hund.