Alaskan Malamute – Den stærke slædehund

jan 5, 2019 | RACER

Den store, udholdende og smukke Alaskan Malamute er en bomstærk og selvstændig slædehund, der kræver en aktiv og erfaren ejer. Den har brug for meget motion og beskæftigelse.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige træk og slædehunde, som er nogen af de mest oprindelige hunde, der findes. De har i mange tusinde år været brugt som trækhunde af nomaderne i de polare områder.

Racen Alaskan Malamute stammer oprindeligt fra det Nordvestlige Alaska. Her blev de af nomaderfolket “Mahlemut-inuitter” brugt som arbejdshunde til at fragte deres tunge grej fra sted til sted. Racen er opkaldt efter denne Mahlemut stamme.

I 1925 kørte en gruppe på 20 slædefører og 150 hunde 1.085 km tværs over Alaska, med medicin til kystbyen Nome, som var på grænsen til en epidemi. De blev udråbt som helte og en statue af førerhunden Balto, en Alaskan Malamute, står oprejst i Central Park i New York.

Alaskan Malamute er den største og stærkeste slædehund, og af andre slædehunde kan for eksempel nævnes Siberian Husky som den hurtigste.

Racen blev i 1935 en anerkendt race under AKC (American Kennel Club).

Alaskan malamute er en slædehund og hører under FCI-gruppen for “Spidshunde og hunde af oprindelig type” (Gruppe 5).

Alaskan Malamute

 

Er Alaskan Malamute en race for dig?

“Malamuten” er en viljestærk, nysgerrig og aktiv hunderace, der ikke er en førstegangshund og kræver en erfaren og ejer. Den er normalt venlig over for både børn, voksne og fremmede, men knap så tolerant med andre hunde.

Racen har brug for en masse motion og meningsfyldt aktivering. Den er meget selvstændig og naturpræget og gider kun ting der kan betale sig.

En Malamute skal trænes med venlighed, konsekvens og motivation, og du må aldrig være hårdhændet over for den, da det er vigtigt med en god relation til sin Malamute, fordi det bygger på en gensidig respekt.

På grund af den store selvstændighed og dens jagtinstinkt, kan man ikke forvente, at man kan lære en Alaskan Malamute at gå uden snor. Ligeledes kan du aldrig forvente at den bliver hos din side, hvis der kommer et dyr forbi.

Racen er utrolig stærk og har et indgroet trækinstinkt og en vilje af stål. Den elsker hårdt arbejde og du bør derfor træne trækarbejde med den.

 

Sundhed og helbred hos en Alaskan Malamute

Racen er generelt en sund hunderace, men den kan for eksempel rammes af arvelige sygdomme som hofteledsdysplasi (HD) og Cataract (grå stær).

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Dansk Polarhunde klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 61 – 66 cm. Tæver 56 – 61 cm.

Vægt: Hanner 36 – 43 kg. Tæver 32 – 38 kg.

Levealder: 10 – 12 år.

Alaskan Malamute hvalp

 

Pels og pleje af en Alaskan Malamute

Malamutens pels er meget kraftig med en tæt underuld, som kan beskytte hunden mod kulde, i selv det værste vejr.
Man skal passe på i stærk sol, da pelsen kan blive meget varm og der er risiko for hedeslag.

Racen skifter pels 2 gange om året og fælder meget i disse perioder, derudover kan den fælde lidt resten af året.

Pelsen skal børstes igennem jævnligt.

Racen har brune øjne.

Pelsfarve: Hvid, lys grå til sort, zobel til rød med lyse aftegninger.

 

Træningsråd til en Alaskan Malamute

  • Start tidligt med træning af lydighed, indkald og lineføring
  • Start tidligt med alene hjemme træning
  • Træn kontakt- og øjenkontaktøvelser
  • Respekter racens selvstændighed
  • Brug en god kropssele
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Vær konsekvent, aldrig hård
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Ingen hård fysisk motion når det er varmt
  • Gå gerne spor og dyrk trækarbejde

LÆS OGSÅ: Indkald af hund – Lær din hund at komme når du kalder