Babesiose hos hund – Engflåten

maj 14, 2019 | SUNDHED & PLEJE

Engflåten der ellers kun har været udbredt i de varme lande, er nu kommet til Danmark. Den kan være smittebærer af blandt andet Barbesiose, der kan gøre din hund alvorligt syg.

Hvad er Babesiose hos hund?

Babesiose er en sygdom, der overføres af flåten Dermacentor Reticulatus, der også bliver kaldt for Engflåten. Sygdommen forårsages af en encellet organisme kaldet Babesia, som nogle af flåterne bærer rundt på.

Babesia, som er en protozo, vandre ind i blodbanen på hunden og opformeres i de røde blodlegemer, som herefter sprænges. Det betyder at der vil blive mangel på røde blodlegemer, der kan ende fatalt for hunden.

Flåten kan desuden være bærer af sygdommen Rickettsia Raoultii, der hos mennesker kan give forstyrrelser i lymfesystemet og infektioner i huden.

 

Hvor er engflåten udbredt?

Engflåten er normalt udbredt i Syd- og Mellemeuropa, Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien i de varme og tropiske klimaer. Det ses derfor hyppigst at hunde, der har været på ferie eller som er importeret, er blevet ramt af sygdommen.

Men de sidste par år har Engflåten også spredt sig til andre dele af Europa. Den er blandt andet set i Tyskland, Østrig, Holland, England og i Danmark blev den i 2017 fundet på en guldsjakal, der blev skudt af en jæger.

I Danmark i 2019 er sygdommen Babesiose set på Lolland og i Midtjylland, og man bør være opmærksom på at tjekke sin hund og tøj, efter man har opholdt sig på åbne områder som enge og marker. Det er nemlig her at Engflåten opholder sig, modsat skovflåten, der mest opholder sig i skovområder.

 

Hvordan ser Engflåten ud?

Engflåten er større end den almindelige skovflåt som vi bedst kender i Danmark. Hannen er ornamenteret, der betyder en stiliseret figur, mønster eller tegning, som kan gengive planter. Hunnen har en lys saddel.

På billedet ses engflåten i den grønne cirkel nederst i højre hjørne. Øverst i venstre hjørne ses skovflåten.

Engflåt vs. Skovflåt

 

Symptomer på Babesiose

  • Blodmangel
  • Træthed og hurtig vejrtrækning
  • Feber
  • Blege slimhinder
  • Gulsot (gul farvning af hud og slimhinder)
  • Forstørret lever og milt
  • Mørk urin og afføring

Alle symptomerne der kan opstå, er tegn på nedbrydning af de røde blodlegemer. Hvor slem graden af symptomerne er, er forskelligt fra hund til hund. Nogle hunde er let at behandle og vil komme sig hurtigt igen. Andre hunde kan rammes af komplikationer, der kan ende i en aflivning.

Chihuahua

 

Behandling af Babesiose

Man vil prøve at genoprette tabet af de røde blodlegemer. Hunden skal under væskebehandling og der skal ske en blodtransfusion, hvis ikke de røde blodlegemer bliver erstattet hurtigt nok.

Det er muligt at tilføje et antibiotika eller andre typer af medicin.

Jo hurtigere hunden kommer i behandling efter smitte, jo større er chancen for, at hunden kommer sig hurtigt igen, og at skader på lever og nyrer er mindsket.

Har du mistanke om, at din hund er blevet ramt af Barbesiose, så tag straks kontakt til din dyrlæge.

LÆS OGSÅ: Flåter på hunde – De blodsugende mider