Bichon Frisé – Den krøllede selskabshund

dec 8, 2018 | RACER

Den lille livlige og venlige Bichon Frisé, er en meget social race, der har brug for at være tæt på familien, og trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen. Racen regnes for, at være allergivenlig.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på, at få dyr med dværgvækst.

Bichon hunderacerne har været populære skibshunde i Middelhavsområderne og Bichon Frisé var en populær hund på de kanariske øer fra 1400 tallet og blev kaldt “Tenerifehund”.

Racen er videreudviklet i Frankrig og blev en anerkendt race i 1933 med racenavnet Bichon à Poil Frisé, som betød “Bichon med krøllet pels”.

I 1978 kom racen til Danmark og er i dag en dejlig selskabshund.

Racen regnes som en del af Bichon-familien, der også består af Bichon Bolognese, Malteser, Bichon Havanais, Coton de Tuléar og Löwchen.

En Bichon Frisé er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

Bichon Frisé i sne

 

Er en Bichon Frisé en race for dig?

En Bichon Frisé er en lille livlig, legeglad og lærevillig hunderace, der knytter sig meget til sin familie.

Den fungerer normalt fint med børn og mindre husdyr, dog er racen en lille og mere skrøbelig hund, og den har et følsomt sind. Derfor er det vigtigt, at mindre børn lærer, hvordan de skal behandle den lille hund. Den må aldrig forulempes og drilles.

Racen er en selskabshund og har derfor brug for, at være meget social sammen med dens familie, og trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen.

Racen er intelligent og kan sagtens lære forskellige hundetricks, hvis den trænes med venlighed og gerne opfindsomme belønninger, så interessen bibeholdes.

Den sætter pris på, at få sine daglige gåture og den kan lide, at få nye positive indtryk og løse forskellige mental stimuleringsopgaver sammen med sin ejer.

Racen kan have tildens til at gø og alarmere, hvis den hører eller ser noget.

Bichon Frisé

 

Sundhed og helbred hos en Bichon Frisé

Racen er generelt en sund race, men kan være disponeret for arvelige sygdomme som Patella Luksation og hofteledsdysplasi.

Racen har også en højere risiko for udvikling af epilepsi og dårlige tænder.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Tæver 23 – 28 cm. Hanner 23 – 30 cm.

Vægt: Tæver 4 – 7 kg. Hanner 4 – 7 kg.

Levealder: 12 – 15 år .

Bichon Frisé

 

Pels og pleje af en Bichon Frisé

En Bichon Frisé har en fin pels med små krøller, samt underuld som den eneste af Bichon racerne. Den kræver en hel del pelspleje og skal ofte i bad, og klippes i den specielle facon. Væn din hund til at blive puslet omkring, allerede fra den er helt lille af.

Racen regnes for, at være allergivenlig, fordi den fælder meget lidt. Dog skal du huske, at der ingen garanti er, for at den er allergivenlig hos alle personer.

Du bør sørge for rigtig god mundhygiejne, med daglige tandbørstninger og supplerende tyggeben, da den har tildens til hurtigt, at udvikle tandsten og få dårlige tænder.

Pelsfarve: Hvid

LÆS OGSÅ: 10 allergivenlige hunderacer

 

Træningsråd til en Bichon Frisé

  • Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
  • Træn meget og direkte øjenkontakt
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
  • Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent