Bichon Havanais – Den legesyge Havaneser

okt 6, 2018 | RACER

Den lille Bichon Havanais eller Havaneser er en legesyg, lærenem og meget social race, der regnes for at være allergivenlig.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Bichon Havanais (Havaneser) stammer oprindeligt fra Middelhavslandene og blev udviklet langs de italienske og spanske kyster. De små hunde blev ikke meget senere bragt til Cuba af søfolk på handelsskibene, hvor den blev en populær hund og har sandsynligvis fået sit navn efter Cuba´s hovedstad, Havana.

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk eller sige til, når fremmede kom på besøg.

En Bichon Havanais regnes som en del af Bichon-familien, der udover den består af Bichon Frisé, Bichon Bolognese, Coton de Tulear, Malteser og Löwchen.

I 1985 kom racen til Danmark og i dag ligger den på en 4. plads, som den mest populære hunderace i Danmark.

En Havaneser er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Brun Bichon Havanais

 

Er en Bichon Havanais en race for dig?

En Bichon Havanais er en lille legesyg, lærenem og opmærksom race, der knytter sig meget til sin familie. Den holder meget af børn og andre hunde og dyr, hvis den bliver socialiseret og får gode oplevelser med dem fra hvalp af.

Racen er fremavlet, som selskabshund, hvilket tydeligt kan ses og mærkes på en Bichon Havanais, da den ikke bevæger sig langt væk fra sin familie og den har da også brug for tæt social kontakt det meste af tiden, og det ville være meget synd at anskaffe sig en Havaneser, hvis du er på job mange timer hver dag, racen vil simpelthen komme til at mistrives.

Racen elsker en frisk gåtur, udfordringer, nye indtryk og positive oplevelser, men er ikke en race der har et stort behov for fysisk motion og den vil fungere fint med lidt fysisk motion og mental stimulering hver dag. Det vigtigste for racen er, at den får lov at være sammen med familien så meget, som overhovedet muligt.

En Havaneser har et meget følsomt sind, hvilket betyder, at du skal passe på med dit stemmelege og undgå råb, skæld ud, drillerier og hård opdragelse. Brug i stedet en masse ros og positiv motivation, så når i meget længere sammen i træningen og skaber tillid og bånd imellem jer.

Havaneser hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Bichon Havanais

En Havaneser er generelt en sund race, i forholdt til dens store popularitet. Som hvalpekøber kan du hjælpe til med, at den forbliver en sund race, ved at sikre dig at forældrehundene er tjekket og vælge en hvalp med stamtavle. Der er ingen grund til at gamble, med at købe en tavleløs hvalp, for at spare et par tusinde kroner og risikere arvelige lidelser og andet.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Bichon Havanais bliver gerne 13 – 15 år gammel. Størrelsesmæssigt varierer racen fra 23 – 27 cm. i højden og 4,5 – 7,5 kg. i vægt.

Havaneser

 

Pels og pleje af en Bichon Havanais

En Bichon Havanais har en 12 – 18 cm. lang og fin pels eventuelt let bølget. Den kræver en del pelspleje, for at holde den fri for filter. Du skal sætte en halv time af til en god gennembørstning flere gange i ugen.

Racen regnes for at være allergivenlig, da der ingen underuld er og den ikke fælder.

Pelsen på en Havaneser må aldrig klippes eller rettes til, kun på poterne.

Pelsfarven ses i fawn, sort, grå, havannabrun, tobaksbrun, rødbrun og sjældent fuldstændig rent hvid.

Mindre hunde har især tildens til at få tandsten og du bør lære din hund, at få børstet tænder fra den er helt lille af og supplere med tandrensende tyggeben, så du kan holde den fri for tandsten, løse og dårlige tænder gennem hele livet.

Det ses ofte at en havaneser har svært ved at skifte sine hjørnetænder, når der skiftes tænder fra mælketænder til blivende tænder, hvilket kan blive et problem med blandt andet skæve tænder, derfor er det en rigtig god ide at holde øje med din hvalp når den skifter tænder fra den er ca. 5 måneder til 7-8 måneder. Kontakt dyrlægen, hvis en mælketand ikke falder ud.

 

Træningsråd til en Bichon Havanais

  • Træn med rolig stemme og i roligt tempo
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Træn øjenkontaktøvelser
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Lær dine børn hvordan de skal omgås hunden
  • Brug ikke hård tone og skæld ud

LÆS OGSÅ: Hunde og børn – Lær dem at omgås hinanden