Bugspytkirtelbetændelse – Den akutte Pankreatitis

dec 25, 2018 | SUNDHED & PLEJE

Bugspytkirtelbetændelse kan deles op i akut eller kronisk. Den akutte kræver omgående dyrlægehjælp. Overlever din hund, kan den have fået store forandringer, der kan fører til en kronisk tilstand.

Hvad er en bugspytkirtelbetændelse?

Bugspytkirtelbetændelse er en betændelsestilstand i bugspytkirtlen (Pankreatitis). Tilstanden kan både forekomme akut og kronisk.

Bugspytkirtlens to vigtige funktioner er at danne insulin, der regulerer blodsukkeret og danne enzymer, der udskilles til tarmen for at nedbryde blandt andet sukker og fedt, så det kan optages i organismen.

Når der sker en akut bugspytkirtelbetændelse hos en hund, sker der en aktivering af enzymerne i kirtlen, så de begynder at nedbryde bugspytkirtlen, der medfører en betændelsesreaktion. Denne kan udvikle sig til bughindebetændelse, som kan fører til chok med døden som følge.

Hvis din hund overlever den akutte betændelse i bugspytkirtlen, kan der være sket så store forandringer, at den ikke danner enzymer nok. Denne tilstand er en kronisk bugspytkirtelbetændelse.

Bugspytkirtelbetændelse

 

Hvordan sker en bugspytkirtelbetændelse?

Tilstanden ses ofte hos overvægtige midaldrende eller gamle hunde.

Ofte har hunden kort inden den bliver syg fået et fedtholdigt måltid, som for eksempel rester fra julemaden med flæskesteg eller and og sovs.

Derudover menes det at visse lægemidler kan spille en rolle i udviklingen af bugspytkirtelbetændelse.

Undgå derfor, at “forkæle” din hund med fed menneskemad, den kan simpelthen ikke tåle det, og du risikerer at slå din hund ihjel.

Har du mistanke til en akut bugspytkirtelbetændelse hos din hund, er det meget vigtigt, at du reagerer lynhurtigt, med akut dyrlægehjælp.

Pankreatitis hos hund

 

Symptomer på en bugspytkirtelbetændelse

Symptomerne kan vise sig langsomt eller meget pludseligt.

  • Opkast og diarré
  • Bugsmerter (ofte bedestilling)
  • Nedsat appetit og dehydrering
  • Nedstemthed og feber
  • Chok

 

Behandling af bugspytkirtelbetændelse

Når der sker en akut betændelsestilstand i bugspytkirtlen, kræver det akut behandling og indlæggelse. Der vil blive givet væskebehandling, foder i afmålte mængder og som regel smertestillende.

En hund der har overlevet den akutte tilstand, kan komme sig fuldstændig, men der kan også ske tilbagevendende tilfælde, som kan være meget alvorlige. Det er vigtigt med en korrekt fodring fremover, for at mindske tilbagevendende tilfælde.

Hvis den akutte tilstand har nået at medfører store skader i bugspytkirtlen, og der udvikles kronisk Pankreatitis, kræver det en livslang behandling med en special sammensat diæt og typisk tilførsel af fordøjelsesenzymer.

LÆS OGSÅ: Pas på din hund ikke bliver for fed