Cairn Terrier – Den tålmodige legekammerat

mar 2, 2019 | RACER

Den robuste og glade Cairn terrier er altid klar på leg med familiens børn. Den kan lide at få opmærksomhed og komme ud på nye oplevelser, og har brug for daglige gåture og en del mental stimulering.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige Grav- og Rottehunde, som fungerede som effektive gårdhunde og skadedyrsbekæmper af for eksempel grævlinger, mår, ræve, mus og rotter.

Dens forfædre stammer oprindeligt fra Skotland og racen er fremavlet i Skotland og England.

Cairn terrieren er den race der minder mest om de oprindelige skotske terrier. I familien er også Skotsk terrier, Skye terrier og West Highland White terrier.

I 1910 blev racen en selvstændig anerkendt race i England, og i 1924 blev der stambogsført en Cairn terrier i Danmark for første gang. Herefter er racen blevet en mere og mere populær hund, og i start 2019 lå den på en 15. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

En Cairn terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for “Terriere” (Gruppe 3).

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark

Cairn terrier

 

Er en Cairn Terrier en race for dig?

En Cairn terrier er en munter, klog, selvsikker og venlig hunderace, der kan fungere godt som en familiehund. Sammen med børn er den tålmodig og overbærende, men den vil ikke behandles dårligt eller drilles.

Racen blev fremavlet til blandt andet gravjagt, derfor kan den stadig have tildens til at ville grave huller, så har du din have meget kær, er det ikke en Cairn terrier du bør vælge.

Jagtinstinktet gør også, at det kan være meget svært at lære den at gå uden snor, da den hurtigt kan blive fristet til at løbe efter forbiløbende katte, harer eller andre smådyr.

Racen er nysgerrig og den elsker at komme ud og få nye indtryk og oplevelser, og den vil gerne bevæge sig. Den har da også brug for daglige gåture og en hel del mental stimulering. Spred for eksempel dens foder ud på græsset, så den skal arbejde for sin føde. Eller gem foderpillerne rundt omkring i huset eller brug dem til træning.

Når du skal træne en Cairn bør du gøre det spændende og interessant via leg, varierende opgaver og lækre godbidder. Træn med positive træningsmetoder, men vær konsekvent og behandl altid din terrier med respekt, ellers vender den dig imod.

Cairn terrier

 

Sundhed og helbred hos en Cairn Terrier

Racen er generelt en stærk og sund race, der ikke lider af store problemer med arvelige sygdomme eller andet. Som hvalpekøber kan du hjælpe til med, at den forbliver en sund race, ved at sikre dig at forældrehundene er tjekket for arvelige sygdomme og vælge en hvalp med sundhedsattest og stamtavle.

Sygdomme der for eksempel kan forekomme hos Cairn terrieren er Glaukom (grøn stær), som er en tilstand, hvor der opstår et forøget tryk i øjet. Eller Progressiv nefropati (P.N.P), der er en nyresygdom, der optræder som nyrehypoplasi hos Cairn terrieren.

Der findes en specialklub (Cairn Terrier – Dansk Terrier klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 25 – 31 cm. Tæver 24 – 30 cm.

Vægt: Hanner 7 – 10 kg. Tæver 7 – 8 kg.

Levealder: 12 – 16 år.

Cairn terrier der sover

 

Pels og pleje af en Cairn Terrier

En Cairn terrier har en strid ruhåret yderpels med en kort blød underuld. Den kræver ikke den helt store pelspleje, men bør børstes ugentligt, for at holde den fri for filtrer, snavs og skidt.

Udover en jævnlig børstning, skal racen trimmes nogle gange om året.

Pelsfarve: Rød, grå, creme, hvede, brindle og næsten helt sort.

 

Træningsråd til en Cairn Terrier

  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Giv mental stimulerende opgaver
  • Gå gerne spor

LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtigt