Cavalier King Charles Spaniel – Den venlige spaniel

aug 25, 2018 | RACER

Den alsidige og venlige Cavalier King Charles Spaniel, er en aktiv hund udendørs, og en rolig og meget social hund indendørs. Den trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Cavalier King Charles Spaniel stammer oprindeligt fra England, hvor den blev brugt til fuglejagt og selskabshund ved hoffet.

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk eller sige til, når fremmede kom på besøg.

Små dværgspaniels var i 1600-tallet meget populær hos Kong Charles II, og hundrede år senere hos Marlborough på Blenheim slot. En kortnæset type som den nært beslægtede King Charles Spaniel, blev opkaldt efter Kong Charles.

Efter næsten at være helt glemt, blev den oprindelige langnæsede type fundet og avlsprojekt blev sat i gang i 1900 tallet.
Denne type fik herefter tilføjet Cavalier til racenavnet King Charles Spaniel.

Race blev i 1971 registeret i Danmark, og er siden hen blevet en meget populær familiehund. I 2016 lå racen på en 7. plads for den mest populære hunderace i Danmark.

En Cavalier King Charles Spaniel er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

Cavalier King Charles Spaniel

 

Er en Cavalier King Charles Spaniel en race for dig?

En “Cavalier” er kærlig og imødekommende over for både børn, fremmede og andre hunde og fungerer rigtig godt som familiehund. Racen knytter sig meget til sin familie og den trives ikke efterladt alene i længere tid, og har brug for nær menneskelig kontakt og et socialt liv.

Racen kan lide og har brug for at være aktiv og egner sig godt til forskellige former for hundesport, som for eksempel lydighedstræning eller agility, den elsker generelt at bevæge sig udendørs, og få nye positive oplevelser.

Det er vigtigt, at du træner racen med positive og venlige træningsmetoder, da den har et følsomt sind.

Racen har bevaret noget af sin vildtinteresse og kan finde på at jage ting der bevæger sig, derfor skal du passe på med, at have din Cavalier løs, især ved trafikerede veje.

Racen kan have tildens til at gø, men er sjældent aggressiv.

Rød/hvid Cavalier

 

Sundhed og helbred hos en Cavalier King Charles Spaniel

Det er vigtigt, at du vælger en Cavalier fra en opdrætter, der er godkendt af Dansk Kennelklub, da racen er disponeret for hjertesygdomme og andre arvelige sundhedssygdomme.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer.

Udover hjertesygdomme ses blandt andet også sygdommen Syringomyeli, der er væskefyldte hulrum i rygmarven (kraniet er for lille til hjernen).

Der findes en specialklub (Cavalierklubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Cavalier King Charles Spaniel bliver 9 – 14 år gammel. Størrelsesmæssigt varierer racen fra 30 – 33 cm. i højden og 5,4 – 8 kg. i vægt.

Cavalier king charles spaniel hvalp

 

Pels og pleje af en Cavalier King Charles Spaniel

Racen har en lang, let bølget og silkeagtig pels, der kræver en gennembørstning jævnligt og gerne dagligt, på de mere fyldige steder som bryst, hale, ører og ben.

Pelsfarven ses i trefarvet, sort med tan, rød, og hvid med kastaniebrun (Blenheim).

Sørg for, at lære din hund tandbørstning fra lille af, samt suppler med tyggeben, da mindre racer har ekstra tildens til tandsten, så sikre du rene og sunde tænder igennem hele din hunds liv.

 

Træningsråd til en Cavalier

  • Træn i korte sekvenser
  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Pas på med at have din hund løs, især ved trafikerede veje
  • Gå til hundesport og/eller vær opfindsom med aktiviteter derhjemme

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017