Chinese Crested/Powder Puff – Den lille kineser

jun 8, 2019 | RACER

Den selskabelige og kærlige Chinese Crested er en race, der knytter sig meget til sin familie. Den bør altid behandles med kærlighed, og kræver en ejer der er villig til at pleje og værne om racen.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens er sandsynligvis opstået via en mutation i Afrika ( canis africanis), som i dag er uddød. De hårløse hunde kom også til Kina, hvor Chinese Crested opstod. Racen har blandt andet været brugt som rottefanger på skibe tilbage i 1300 tallet, og som sengevarmer hos syge personer. I 1500 tallet var den en populær handelsvarer i mange lande.

Omkring 1900 tallet var racen dog tæt på forsvundet, men den overlevede på grund af et par amerikanske avlere.

Racen er i dag en af de mere sjældne racer både i Kina og i resten af verden.

Chinese Crested findes i to varianter, der sagtens kan fødes i det samme kuld. Den hårløse, som kun har hår på hovedet, halen og poterne, og den langhårede, som har fået tilføjet Powder Puff til racenavnet, som har en pels der falder som et slør omkring hunden.

En Chinese Crested er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

Chinese Crested

 

Er en Chinese Crested en race for dig?

En Chinese Crested er en morsom, glad, livlig og kærlig hunderace, der knytter sig tæt til sin familie. Den kan sagtens fungere sammen med børn, og vil gerne lege, det er bare vigtigt, at det ikke foregår for voldsomt. 

Overfor fremmede kan racen være lidt tilbageholdende eller afvisende, og derfor er det en rigtig god idé, at få socialiseret den godt på fremmede, fra den er hvalp af.

Racen er intelligent og som regel lærevillig, og kan sagtens blive god til lydighed, agility eller forskellige hundekunster. Træn altid din Chinese Crested efter positive indlæringspincipper, vær konsekvent, motiverende og put gerne lidt leg ind i træningen.

Den lille hårløse kineser er ligeledes en følsom hund, der aldrig bør behandles hårdt. Racen har ikke brug for en masse fysisk aktivering, men sætter pris på daglige gåture og nye positive indtryk.

Racen er gerne vagtsom, og du må forvente den gør, når fremmede går forbi eller der kommer besøg i hjemmet.

Chinese Crested hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Chinese Crested

Der ses forskellige sundhedsproblemer hos racen. Tænder og tandkødsproblemer er et hyppigt problem hos racen, som man bør være opmærksom på, og sørge for tandbørstninger og god mundhygiejne.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 28 – 33 cm. Tæver 23 – 30 cm.

Vægt: Hanner 2,5 – 5,5 kg. Tæver 2,5 – 5,5 kg.

Levealder: 10 – 12 år.

Chinese Crested

 

Pels og pleje af en Chinese Crested

En Chinese Crested har hår på hovedet, halen og poterne. Hos denne type af racen, skal huden vaskes regelmæssigt, og smørres med creme og olie.

Hos Chinese Crested Powder Puff, som har et slør af en pels, og en blød underuld, skal pelsen friseres regelmæssigt.

Pas især på i solskin, da den nemt bliver solskoldet på grund af den bare krop.

Racen (ofte begge typer) anses som allergivenlig, og tåles af mange allergikere.

Pelsfarve: Racen ses i alle farver og kombinationer.

 

Træningsråd til en Chinese Crested

  • Træn i korte sekvenser og varier træningen
  • Træn meget øjenkontakt
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med leg med store hunde, da racen er lille, hårløs og mere skrøbelig
  • Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent

LÆS OGSÅ: 10 allergivenlige hunderacer