Collie – Den Skotske hyrdehund

mar 23, 2019 | RACER

Den intelligente og opmærksomme Collie er en hyrdehund, der har brug for tæt kontakt med sin familie. Racen blev yderst populær, efter der blev lavet film og tv-serier med Collien “Lassie”.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige fåre- og kvæghyrdende hunde, som blev anvendt som arbejdskraft til at hente, samle og drive flokke af dyr som kvæg, geder, heste, får, gæs, ænder og rensdyr.

Collien blev fremavlet i England og Skotland, og blev brugt til at hyrde/drive fåreflokke i et tæt samarbejde med hyrden. Der findes både en korthåret og en langhåret udgave af racen, men det er den langhårede der er mest kendt.

Dronning Victoria anskaffede sig i 1800 tallet en Collie, hvorefter den blev en meget populær race.

Under første verdenskrig blev den brugt som sanitetshund til at opsøge sårede soldater.

I 1940 udkom bogen “Kom hjem Lassie” af forfatteren Eric Knight. Lassie var af racen Collie, som også senere blev basis for en lang række film og tv-serier. Lassie blev berømt i hele verden for sin beskyttende væsen.

Desværre ødelagde den store popularitet også Collien mentalt, og der er siden arbejdet hårdt i avlen på at genoprette den.

I starten af år 2019 lå racen på en 28. plads over de mest populære hunderacer.

Collien er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for “Hyrde og kvæghunde” (Gruppe 1).

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark

Collie

 

Er en Collie en race for dig?

En Collie er en intelligent, opmærksom, venlig og social hunderace. Den har brug for tæt kontakt og et socialt liv sammen med sin familie. Den egner sig ikke godt til førstegangs hundeejere, eller i familier der ikke i forvejen har en del kendskab til racen, da der er stor chance for fejlstimulering, og dermed mistrivsel.

Racen har brug for en del fysisk aktivering og mental stimulering. Den vil meget gerne løse opgaver, og er normalt meget lydhør overfor sin ejer.

Det er vigtigt altid at træne en Collie med venlighed, og aldrig med hårde metoder, da den er en meget følsom hund.

Allerede fra hvalp, er det vigtigt at socialisere racen godt på andre hunde, lyde, ting og miljø så den bliver godt rustet til at håndtere disse. Ellers kan den have tildens til at blive meget sensitiv og forskrækket over små bitte ting.

Collie

 

Sundhed og helbred hos en Collie

Racen er generelt en sund hund, og der ses ikke store problemer med arvelige sygdomme og andet. De to sygdomme som racen dog kan være disponeret for er hofteledsdysplasi (HD) og Collie Eye Anomaly (CEA).

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Dansk Collie klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 56 – 61 cm. Tæver 51 – 56 cm.

Vægt: Hanner 20 – 29 kg. Tæver 18 – 25 kg.

Levealder: 14 – 16 år.

Collie

 

Pels og pleje af en Collie

En Collie (langhåret) har en lang blød pels med en tæt og blød underuld. Den kræver en hel del pelspleje, hvilket betyder 1 – 2 ugentlige gennembørstninger af minimum en times varighed, for at holde den fri for filtrer.

Pelsfarve: Trefarvet, zobel og hvid eller blue merle med hvidt.

 

Træningsråd til en Collie

  • Leg aldrig stress-lege, som f.eks. bold- og pindekast
  • Undgå stress generelt
  • Træn øjenkontakt
  • Giv altid et start og slutsignal
  • Træn miljøtræning og socialisering, tidligt fra hvalp
  • Sørg for mange alsidige opgaver
  • Træn gerne hyrdning
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Gå spor

LÆS OGSÅ: Stress-lege er skadelig aktivering af din hund