Dårlige vaner hos hunden – Dårlige løsninger

maj 7, 2019 | ADFÆRD & TRÆNING

At have hund kræver tid, overskud og masser af træning. Også når hunden tilegner sig de dårlige vaner, som skal trænes væk igen på baggrund af årsagen hertil.

Træning kræver tid

Det sker ofte at vores hunde tilegner sig nogle dårlige vaner, som vi gerne så forsvinde igen. Men det kræver rigtig meget tid, tilrettelæggelse og træning at komme af med de dårlige vaner igen. Og det allervigtigste er, at træningen bliver så gennemført som muligt, så din hund kan se en fordel i at ændre de dårlige vaner til det bedre.

Især med unghunde med krudt bagi, kræver det en masse gennemført træning. Desværre er det også her mange opgiver, fordi det simpelthen bliver for uoverskueligt og for meget i en travl hverdag. Men det er absolut ikke fair over for hunden, at så snart der er problemer, tyr man til dårlige løsninger (symptomtræning) eller vælger at sende hunden til en ny familie.

Hund med dårlig vane

 

Drop symptomtræning

Ofte har vi det med at symptomtræne de dårlige vaner, hvilket vil sige, at vi kun fokuserer på problemet og ikke på den årsag, der har været skyld i at problemet eller den dårlige vane opstod. Og her begår vi ofte en stor fejl, der ender i meget dårlige løsninger for hunden.

Eksempel 1

Et eksempel kunne være, at din hund ikke kan være alene hjemme uden at bide i dørkarmen, splitte puderne ad eller lignende. En symptomtræning kunne i dette tilfælde være at sætte hunden i bur, eller give den en mundkurv på, i de timer den skal være alene hjemme. Problemet er nu umiddelbart løst, der er bare ikke arbejdet på årsagen til, at hunden ikke kan være alene hjemme. Årsagen kunne for eksempel være at du aktiverer og stimulerer din hund forkert, for lidt eller for meget i dagligdagen. Eller at du ikke har trænet alene hjemme træning med din hund på en hensigtsmæssig måde, hvor der er sket en langsom tilvænning. Og at vælge at sætte sin hund i bur, mens den er alene hjemme, er som hovedregel helt grotesk at byde sin hund.

Eksempel 2

Et andet eksempel kunne være, at din hund trækker frygteligt i linen, hver gang en anden hund går forbi jer, på den anden side af gaden. En symptomtræning kunne i dette tilfælde være at rykke hunden hårdt i linen og skælde den ud, når den begynder at trække. Problemet ville højest sandsynligt hurtigt være løst, fordi hunden simpelthen ikke ville turde at trække i linen, når der kom andre hunde forbi, af frygt for din reaktion. Denne metode ville resultere i en hund, der ville have mistillid til dig og ikke ville respektere dig. Den ville altså makke ret, men ud fra angst, hvilket absolut ikke er måden at træne og behandle sin hund på.

Det kræver tid, træning og hårdt arbejde at have hund. Men får du først trænet din hund på en god og hensigtsmæssig måde, vil det også betale sig i den sidste ende, og du vil få en hund der er glad, som stoler på dig, og som hviler i sig selv.

Er du i tvivl om, hvad årsagen til et problem skyldes eller på, hvordan du kan træne det væk, så tag kontakt til en adfærdsbehandler, der kan hjælpe dig.

God fornøjelse!

LÆS OGSÅ: Lær din hund at tænke selv