Den frygtede virus – Rabies

Rabies forårsages af et inficeret bid, med den dødelige rabies virus og kan og vil ofte føre til en dødelig hjernebetændelse hos din hund.

Rabies hos hunde

Hvad er Rabies?

Rabies eller hundegalskab som den også kaldes, er en virussygdom, der er dødeligt forløben. Virus angriber især nervevæv.

Alle pattedyr og mennesker kan rammes af den dødelige virus. I Danmark er rabies heldigvis ikke så udbredt og der ses sjældent tilfælde hos hunde. Tilgengæld er virus ofte set i flagermus og du bør derfor undgå, at dig og din hund kommer i nærheden af sådan en, da der kan være smitterisiko.

Virus er udbredt over det meste af verden og de fleste lande kræver, at din hund er rabies vaccineret inden indrejse.

 

Sådan smittes din hund med rabies

Virus overføres via spyt, gerne via bid eller hvis spyttet kommer i berøring med et sår eller rift.

Når virus efter et bid er kommet fra musklernes nervebaner og ind i centralnervesystemet, kopierer virus sig selv hurtigt og spredes til mange dele af hjernen. Der udvikles en hjernebetændelse, og mange af centralnervesystemets funktioner påvirkes. Virus spredes via nervebanerne ud i flere væv i kroppen, blandt andet hud, slimhinder og spytkirtler.

Når hjernen bliver påvirket af virus, ses ofte en aggressiv adfærd, der helt uprovokeret kan få dyret til, at gå til angreb og bide. På den måde kan virus få lov, at sprede sig via dyrets spyt og ind i nervecellerne og blive transporteret langsomt til hjernen, på det dyr der bliver bidt.

I tredjeverdenslandene anbefales det, at holde sig væk fra løse hunde, aber og kvæstede/syge dyr.

 

Symptomer og behandling

Virussygdommen forløber som regel i 3 faser.

  1. Den latente fase er tiden mellem biddet og til de første symptomer viser sig. I denne periode er der ingen tegn på sygdom.
  2. I prodrom fasen begynder der at være feber, komme opkastninger, appetitløshed, savlen, hovedpine og smerter ved biddet. Det autonome nervesystem bliver påvirket.
  3. I den neurologiske fase ses lammelser, spasmer i svælget, synkebesvær, angst og synkebesvær. Det er i denne fase at dyret kan finde på at gå til angreb og bide. Dyret vil blive desorienteret og forvirret som symptom på hjernebetændelse. Til sidst med døden til følge.

Når først der er udviklet symptomer på rabies virus, er dødeligheden så godt som 100%. Man kan dog prøve, at behandle med virus vaccinationen af flere omgange.

Der kan vaccineres mod rabies og anbefales i de tilfælde, hvor du befinder dig i en risikozone.
Mange lander kræver, at din hund er vaccineret inden den bringes ind i landet.

En vaccination holder i 3 år.