Golden Retriever – Den gyldne henter

Den kærlige og arbejdsvillige Golden retriever, er den fødte apportør, men egner sig også rigtigt godt som familiehund. Den bliver ofte brugt til politiarbejde, sporhund og meget andet.

Race: Golden Retriever

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Golden retriever stammer oprindeligt fra Canada, men er fremavlet i England i 1800 tallet.

Racen er af oprindelige apporterende fuglehunde, som er en videreudvikling af de gamle vandhunde, som blev brugt til apportering i vand og til hjælp hos fiskerne. De blev videreudviklet til specifikt at apportere nedskudt småvildt på land og i vand.

I 1911 blev racen anerkendt som retriever (Golden og gul) og i 1920 blev racenavnet officielt ændret til Golden retriever.
I 1957 kom racen til Danmark, hvor den i dag er blevet en meget populær race, både som familiehund, jagt- og arbejdshund.

I 2016 lå racen på en 3. plads for den mest populære hunderace i Danmark.

Golden retrieveren er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Apporterende jagthunde” (Gruppe 8).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Golden hvalp

 

Er en Golden retriever en race for dig?

En “Golden” er en god familiehund, fordi den er nervefast, rolig, samarbejdsvillig og venlig. Den omgås som regel fint andre hunde, og den er glad for børn, men vær opmærksom på, at den kan blive en stor mundfuld for mindre børn.

Racen kræver et aktivt liv, og hvis du formår, at motivere den rigtigt og træne efter positive metoder, vil den bringe mange glæder og oplevelser ind i hverdagen.

Den er en alletiders arbejdshund, hvor den udover jagt/apportørarbejde egner sig godt til politiarbejde, førerhund, sporhund, konkurrencer og meget andet.

Racen er kontaktsøgende og venlig over for alle og egner sig derfor ikke som vagthund.

Vær meget opmærksom på, at der findes to linier af racen, en arbejds- og en udstillingslinie og får man den “forkerte” type, kan der opstå store adfærdsproblemer og andet. Desværre ses der mange steder for ukritisk på avlen, og de to typer ses ofte blandet sammen.

Golden retriever hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Golden Retriever

Der findes arvelige sygdomme hos en Golden retriever, som for eksempel hofteledsdysplasi (HD) og Ichthyosis (skælsygdom), men generelt er racen en sund hund.

Som hvalpekøber bør du vælge en hvalp med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, så du sikre dig at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer.

Der findes en specialklub (Dansk Retriever Klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Golden retriever bliver 10 – 12 år gammel. Størrelsesmæssigt varierer den fra 51 – 56 cm. i højden og 25 – 32 kg. i vægt for tæver og 56 – 61 cm. i højden og 30 – 34 kg. i vægt for hanner.

Våd Golden Retriever

 

Pelspleje af en Golden Retriever

Racen har en lang tyk gylden pels, som er fladtliggende eller bølget. Underulden er vandskyende og tæt.

Pelsen skal børstes jævnligt, så du undgår filtrer og du skal forvente, at racen fælder en hel del.
Pelsen skal hverken klippes eller trimmes.

Pelsfarven ses i forskellig nuancer af den gule farve, som cremefarvet, mørk gylden, lys gylden og gylden.

 

Træningsråd til en Golden Retriever

  • Brug kropssele
  • Træn apportering
  • Træn selvstændighedsøgende øvelser
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Undgå for meget brug af “Nej”
  • Brug gerne genstande som belønning

LÆS OGSÅ: Labrador Retriever – Den populære verdensrace