Den lille bomuldshund – Coton de Tulear

Den søde lille allergivenlige “Bomuldshund” – Coton de Tulear, er en tillidsfuld, klog og meget social race, der knytter sig meget til sin familie, og bør derfor ikke efterlades alene i længere tid.

Race: Coton de Tulear - Bomuldshund

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på at få dyr med dværgvækst. Pirater bragte i det 15. århundrede små hunde til Madagaskar, der parrede sig med hunde herfra. Disse blev grundlaget for racen idag. Den blev videreudviklet i Frankrig, og blev yderst populær på Madagaskar, af det bedre borgerskab. Den er opkaldt efter havnebyen Tulear, og blev Madagaskars nationalhund.

Coton de Tulear betyder “Bomuld fra Tulear”. Racen bliver også kaldt for “Bomuldshund”.

Bomuldshunden regnes som en del af Bichon-familien, der også består af Bichon Frisé, Bichon Havanais, Bichon Bolognese, Malteser og Löwchen.

I 1990 kom racen til Danmark og er siden hen blevet en meget populær race. I starten af 2019 ligger den på en 5. plads for den mest populære hunderace i Danmark.

En Coton de Tulear er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark

 

Er en Coton de Tulear en race for dig?

Bomuldshunden er en lille livlig, meget klog og lærenem race, der knytter sig meget til sin familie.

Den kan godt fungere med både børn og andre husdyr, dog egner racen sig ikke godt i familier med mindre børn, da børneskrig og utilregnelige bevægelser, kan resultere i en sky og stresset hund.

Racen elsker leg og aktivitet, den er meget social, og vil mistrives, hvis den bliver efterladt meget til sig selv eller alene i længere tid.

Selvom det er en lille race der elsker at putte i sofaen eller i sengen sammen med dig, kræver den stadig moderat fysisk og mental stimulering og aktivering hver dag.

Racen er god til øvelser og lærer nemt små cirkus-kunster, lydighed, rally eller anden sjov aktivitet.

En Bomuldshund er ret vagtsom, hvilket vil sige, at den har tendens til at gø en del, når den hører eller ser noget. Dette bør du have forståelse overfor. Skæld ikke din hund ud, hver gang den gør, men afled den og/eller vis den et godt alternativ, og ros den så når den gør det rigtige, og er stille igen.

Coton de Tulear hvalpe

 

Sundhed og helbred hos en Coton de Tulear

Små racer er mere udsat for Patella Luksation, som er en arvelig lidelse, der gør at de fødes med en forkert vinkling af lårbenet, så sener og muskler trækker knæskallen ud til siden.

Løse knæskaller opdages ofte allerede når hunden er hvalp, fordi den pludselig bliver halt på et bagben, for så at løbe på 3 ben et par skridt, og så stopper haltheden igen.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Tæver 22 – 27 cm. Hanner 25 – 30 cm.

Vægt: Tæver 3,5 – 5 kg. Hanner 4 – 6 kg.

Levealder: 13 – 15 år .

Coton de Tulear hvalp

 

Pels og pleje af en Bomuldshund

Bomuldshundens fine pels bliver 8 – 10 cm. lang og kræver en del pelspleje. Racen regnes for, at være allergivenlig, fordi den ingen underuld har og fælder meget lidt. Vær opmærksom på, at det ikke er en garanti, at den er allergivenlig hos alle mennesker.

Du skal have sat dig godt ind i, hvordan du skal passe en bomuldspels. Du skal regne med et par timers pelspleje i ugen og det er vigtigt, hele tiden at holde pelsen friseret, da der hurtigt kommer filtrer, og den kan blive svær at rede ud.

Alternativt kan du lære din hund fra lille af at blive klippet ved en hundefrisør. Hvis du ønsker din hund klippet, skal pelsen klippes 3 – 6 gange årligt. En klippet pels kræver stadig lidt vedligeholdelse.

Mindre hunde har tildens til at få tandsten, og du bør lære din hund at få børstet tænder fra den er lille af og supplere med tandrensende tyggeben. På den måde kan du bedre holde den fri for tandsten, løse og dårlige tænder gennem hele livet.

Hvalpe kan fødes med brune eller sorte pletter, men bliver helt hvide som voksne.

Pelsfarve: Hvid

 

Træningsråd til en Bomuldshund

  • Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
  • Træn meget og direkte øjenkontakt
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
  • Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder

LÆS OGSÅ: Øjenkontaktøvelsen  – Verdens vigtigste øvelse