Den oversete tarmparasit – Giardia

Giardia parasitten kan give din hund diarré og vægttab og er meget smitsom fra hund til hund. Den kan overleve mange måneder i miljøet og har det godt i fugtige forhold.

Tarmparasitten Giardia

Hvad er Giardia?

Giardia er en lille encellet organisme, en parasit der ses i tarmen hos hunde, katte og mennesker. Hundens tarmparasit menes ikke, at kunne sprede sig fra hund til menneske, men det er set, at menneskets tarmparasit, har smittet hunde og smittet mennesker tilbage igen.

Parasitten ses relativt sjældent i Danmark og der hvor den oftest forefindes, er i kenneler og andre steder, hvor mange hunde er samlet, samt i unge hvalpe og svækkede hunde.

 

Sådan smittes din hund med Giardia

Når parasitten forlader hunden via afføringen, ligger den beskyttet i en cyste indtil den smitter den næste hund.

Smitten overføres gerne gennem fæcesforurenet vand eller et forurenet miljø. Tarmparasitten kan overleve i miljøet i mange måneder og lever bedst under fugtige og kølige forhold.

Du kan forebygge smitten ved ikke, at lade din hund drikke fra vandpytter og sørge for, at fjerne din hunds afføring og holde en god hygiejne i omgivelserne og miljøet, hvor din hund opholder sig.

Diagnosen stilles ved at undersøge afføringen for cyster, dette gøres ved en simpel test hos dyrlægen eller ved en indsendt laboratorie prøve.

 

Symptomer og behandling

Smitten giver ofte en mild til alvorlig diarré. Typisk lys i farven og ildelugtende og blod kan forekomme. Der ses vægttab, men sjældent nedsat appetit. I de mere sjældne men svære tilfælde, kan ses feber, opkast, nedstemthed og dehydrering.

Der går typisk 5 – 12 dage fra smitten til der vises symptomer. Men ikke alle hunde får symptomer (symptomløse smittebærer) og de kan bringe smitten videre, uden selv at se syge ud.

Parasitten behandles medicinsk og kræver samtidig meget grundig rengøring og desinfektion i omgivelserne.

Der findes ingen vaccine til forebyggelse af Giardia i Danmark.

 

LÆS OGSÅ: Kennelhoste – Den smitsomme luftvejsinfektion