Derfor er mental stimulering af din hund vigtig

aug 30, 2018 | ADFÆRD & TRÆNING

En hund har brug for at blive aktiveret og stimuleret på forskellige måder, for at undgå at udvikle problemadfærd eller få stress.

Hvad er mental stimulering?

Mental stimulering af din hund er hjernegymnastik. Alt hvad der sætter din hunds hjerne og sanser i gang og gør den træt i hovedet på en god måde. Det kan være søgeøvelser, problemløsningsopgaver, lydighedstræning, spor og meget andet.

En god måde til at få lidt mental stimulering af din hund ind i hverdagen, er ved at lade din hund arbejde for sin føde. Drop derfor madskålen og del dens foder op i portioner og brug det til forskellig stimulering og aktivering af din hund.

Mental stimulering er ikke det samme som fysisk motion og skal derfor komme udover denne.

Aktivering i form af for eksempel bold- og pindekast, bryde- og trækkelege er heller ikke mental stimulering. Disse lege er stresslege, der ofte fører til adfærdsproblemer og stress hos din hund, undgå derfor disse lege!

LÆS OGSÅ: Aktivering af hund – Sådan undgår du adfærdsproblemer

 

Hvorfor mental stimulering af din hund?

Alle hunde er skabt til at bruge deres hjerner og deres snude, og manglende aktivering og stimulering kan føre til adfærdsproblemer og stress.

Alle hunde har derfor et behov for, at blive mental stimuleret hver eneste dag. Dette er desværre ofte noget der bliver glemt, overset eller sprunget over, på grund af manglende tid eller viden nok.

Det er altså en fejlagtigt opfattelse, at hvis bare din hund får en masse fysisk motion og sin mad og søvn, så har du en velafbalanceret, glad og lykkelig hund.

En hund har brug for en kombination af fysisk motion, mental stimulering og socialt samvær med sine artsfæller. Der skal være balance i alle disse ting for, at din hund trives optimalt.

Hvor meget en hund præcist skal have af den forskellige aktivering og stimulering, er helt afhængig af den individuelle hund, dens alder og dens race. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i racens behov. Dette gælder også inden du overhovedet anskaffer dig en hund. Så kommer det ikke som et stort chok efterfølgende.

Mental stimulering af hund

 

Sådan mental stimulerer du din hund

  • Søgeøvelser (Smid en del af din hunds foder ud på græsplænen eller i haven og lad den søge efter foderet, gerne hver eneste dag. Har du ikke en have, kan foderpillerne gemmes rundt omkring i lejligheden eller huset)
  • Spor (læg et spor af enten hundens eget foder, godbidder eller pølsevand og lad din hund gå spor et par gange i ugen)
  • Lydigheds- og kontaktøvelser (Træn forskellige øvelser med din hund som sit, dæk, indkald, lineføring og kontaktøvelser, gerne hver dag eller et par gange i ugen)
  • Problemløsningsopgaver (Gem foder og/eller godbidder i et viskestykke, under forskellige bøtter eller plastikkopper eller køb et aktiveringsspil. Alt hvor din hund skal bruge hovedet og finde løsningen, for at få fat i sine foderpiller, kan bruges. Må gerne bruges hver eneste dag, pak altid rekvisitterne væk efter brug)
  • Kropskontrol (På gåturen kan du for eksempel træne balanceøvelser på træstubbe, bænke eller lignende)

Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvordan du kan give din hund hjernegymnastik og stimulere og aktivere din hund mentalt.

LÆS OGSÅ: Træn dogparkour og få en mere selvsikker hund

 

Husk dette, når du mental stimulerer din hund

Start altid småt og byg langsomt op og motiver din hund til at udføre opgaverne, med masser af positivitet, ros og belønninger.

Husk, at din hund lige skal lære, hvad opgaverne går ud på. Forvent derfor ikke, at den er mester fra start af.
Ekempel: Når du gemmer foder eller spreder det ud på græsplænen, så start med et meget lille område. Herefter kan du udvide det til et større og større område, efterhånden som din hund bliver god til det.

Bruger du rekvisitter som bøtter, plastikkopper og andet, så sørg altid for at holde opsyn med din hund, og fjern tingene igen efter brug. Så undgår du, at din hund kommer til skade ved, for eksempel at gnave en plastikting i stykker. Det gør også at rekvisitterne er lige så spændende igen, næste gang du skal mental stimulere din hund.

God fornøjelse med mental stimulering af din hund.