Derfor skal du træne alene hjemme træning

Din hvalp skal lære, at den kan føle sig tryg, selvom den skal være alene hjemme i nogle timer. Dette kræver træning, for at undgå problemer senere hen.

Hund alene hjemme

Når din nye hvalp kommer hjem

Når din nye hvalp kommer hjem til dit hjem, er der meget, du skal tænke på. Hunde er flokdyr og din lille hvalp er lige blevet flyttet fra sin flok, nemlig sin mor og søskende og sammen med dem, var din hvalp aldrig alene og den følte sig helt tryg. Nu er din hvalp pludselig kommet til helt nye omgivelser og en ny flok hos dig og resten af din familie.

De fleste hvalpe tilpasser sig denne omvæltning hurtigt og smertefrit, men en dag inden længe, er det nødvendigt for dig, at forlade din hvalp i en tid, fordi du skal begynde på arbejde igen eller andet. Din hvalp skal også i denne situation kunne føle sig tryg i sine omgivelser.

Du skal tænke på at din hvalp er et flokdyr og derfor kan de føle sig usikre når de bliver forladt. Du må derfor aldrig starte ud med, at lade den være alene, så snart den kommer hjem til dit hjem. Du skal træne alene hjemme træning, hvor du gradvist vænner din hvalp til at være alene.

Ny hvalp i hjemmet

 

Sådan træner du alene hjemme træning

Start småt

Det er vigtigt med gradvis adskillelse, hvor du starter med kun få sekunder ad gangen, og bygger tiden alene, meget stille og roligt op.
Dette kan du gøre det ved, at du går ind i et andet rum og lukker døren bag dig i få sekunder, til at starte ud med. Prøv at træn dette på forskellige tidspunkter og måder, så du undgår rutiner.
Senere begynder du at gå ud af hoveddøren og også her, starter du ud med få sekunder af gangen og på forskellige tidspunkter og øger stille og roligt tiden.

Skab tryghed

Sørg for, at din hund har sit trygge rum og seng, at være i. Du kan eventuelt give den en trøje eller lignende, der dufter af dig og kan gøre den lidt mere tryg. Stille og rolig musik kan også berolige din hund, når den skal være alene.

Vær rolig

Lad være med at lave nogen stor scene, når du forlader din hund, men vis den i stedet, at det er helt normalt, at du går din vej. Dette gælder også når du kommer hjem igen, undgå at virke overglad for at se din hund igen, men tag det i stedet for helt roligt indtil din hund selv er rolig og herefter kan du så sætte dig ned og hilse roligt på den.
Undgå altid stress, når du skal ud af døren.

Husk gåtur

En god gåtur eller anden aktivering (afhængig af race og alder på hunden), inden din hund forlades i længere tid, kan gøre den lidt ekstra træt og der vil være større chance for, at den vil lægge sig til at sove lidt, imens du er væk.

Alene hjemme træning af hund

 

Adfærd ved alene hjemme problemer

Den adfærd din hund ofte vil udvise, hvis den ikke er tryg ved, at være alene hjemme kan være:

 • Urenlighed
 • Destruktiv adfærd
 • Hylen
 • Gøen
 • Ødelæggelse af inventar
 • Manglende appetit.

 

Årsager til alene hjemme problemer

Årsagerne til alene hjemme problemer, kan være mange, her er nogle af de mest almindelige årsager:

 • Under- eller overstimulering (både af fysisk motion og eller mentalstimulering).
 • Smerter
 • Stress, angst og usikkerhed
 • For lidt eller for meget plads, at være på
 • Separationsangst
 • Manglende tilvænning.

Det er ALTID vigtigt, at finde årsagen til problemet, så du kan få hjulpet din hund bedst muligt.

Kig på din hund og lær den at kende. Kontakt en professionel adfærdsbehandler, hvis du er tvivl om, hvad der forårsager alene hjemme problemerne.

Husk at f.eks. smerter og stress kan være svære at se, for den helt almindelige hundeejer og så hjælper almindelig alene hjemme træning ikke noget og der bør i stedet søges hjælp.

En hund bør som hovedregel ikke være alene hjemme, i mere end fire timer i træk, i hvert fald kun undtagelsesvis.