Dværgschnauzer – Den kække hund

mar 16, 2019 | RACER

Den aktive og legesyge Dværgschnauzer elsker at være tæt på sin familie, og være med i alt, hvad de foretager sig. Den egner sig godt til mange forskellige former for hundesport.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige Grav- og Rottehunde, som fungerede som effektive gårdhunde og skadedyrsbekæmper af for eksempel grævlinger, mår, ræve, mus og rotter.

Dværgschnauzeren har hjemland i Tyskland, hvor den blev fremavlet ud fra små typer af Schnauzere iblandet affenpinscher, og muligvis andre racer med tiden. Den blev skabt til at fange mus og rotter på gårdene.

Racen er altså den mindste af de 3 schnauzervarianter med sine 2 storebrødre Mellemschnauzeren og Riesenschnauzeren. Navnet Schnauzer hentyder til skægget.

Avlen i Danmark begyndte først rigtigt omkring år 1970, og er i dag kendt for et godt opdræt af racen.

Udover at racen er en god rottefanger egner den sig også godt til for eksempel agility, og i 1997 blev en dværgschnauzer verdensmester i denne sport.

En Dværgschnauzer er en Schnauzer og hører under FCI-gruppen for “Pinschere, Schnauzere, Molosser og Schweizer Sennenhunde” (Gruppe 2).

Dværgschnauzer hvalp

 

Er en Dværgschnauzer en race for dig?

En dværgschnauzer er en aktiv, legesyg, nysgerrig og kærlig hunderace, der normalt fungerer fint sammen med børn, hvis de behandler den ordentligt. Hvis den bliver socialiseret godt på andre hunde fra den er hvalp, volder samvær med disse også sjældent problemer. 

Racen sætter stor pris på tæt kontakt med sin familie, og den vil trives bedst, hvis den kan være med alle steder, hvor der sker noget, og hvor familien er.

Når racen skal trænes skal det foregå med en del variation i opgaverne, ellers bliver det hurtigt kedeligt for den. Den skal trænes med positive træningsmetoder og venlighed, hvor du er konsekvent, men aldrig hård.

Den egner sig rigtig godt til mange sportsgrene, og formår du at træne den rigtigt med positive træningsmetoder og masser af ros, kan I nå rigtig langt.

Den elsker oplevelser, og har brug for en del aktivitet, men er som regel ret god til at tilpasse sig i familien. Den er vagtsom og siger til, men er ikke overdrevet gøende.

Dværgschnauzer i mark

 

Sundhed og helbred hos en dværgschnauzer

Racen er generelt en robust og sund hund, der ikke lider af store problemer med arvelige sygdomme. Som hvalpekøber kan du hjælpe til med, at den forbliver en sund race, ved at sikre dig at forældrehundene er tjekket for arvelige sygdomme, og vælge en hvalp med stamtavle og sundhedsattest.

Racen kan dog være tilbøjelig til at lide af for eksempel leversygdomme, nyresten og hudproblemer.

Der findes en specialklub (Dværgschnauzerklubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 30 – 36 cm. Tæver 30 – 36 cm.

Vægt: Hanner 5 – 9 kg. Tæver 5 – 9 kg.

Levealder: 12 – 15 år.

Dværgschnauzer

 

Pels og pleje af en Dværgschnauzer

En Dværgschnauzer har en grov dækpels med underuld. Den er en trimmehund og bør trimmes 2-4 gange om året. Hvis du sørge for at holde trimningen vedlige, kræver den minimal pelspleje, og en enkel gennembørstning i ugen er nok. Også nok til at racen stort set ikke fælder, der gør, at den er allergivenlig, og kan tåles af mange allergikere.

Skægget, øjenbryn og håret på benene er det eneste der ikke skal trimmes, og er racens særpræg.

Pelsfarve: Sort, hvid, salt og peber, sort og sølv

 

Træningsråd til en Dværgschnauzer

  • Start tidligt med socialisering på andre hunde
  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder, vær konsekvent
  • Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Træn meget variation i opgaverne

LÆS OGSÅ: Stress-lege er skadelig aktivering af din hund