Engelsk Bulldog – Den tidligere tyrehund

Den kærlige og lidt stædige Engelsk Bulldog blev i sine tidligere dage brugt i tyrekampe. I dag er den dog 100 % selskabshund, og har da også brug for en tæt og social kontakt med sin familie.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen er af oprindelige kamphunde, som i mange tusinde år har været brugt i krig og som underholdning i kampe med andre dyr, hunde og mennesker. Nogle racer har desuden været brugt som vagthunde eller til jagt på storvildt.
Bulldogs (tyrehunde) blev fra 1500 tallet brugt i tyrekampe (bull baiting), hvor deres job var at bide sig fast i tyrens næse. Tyrens næse blev inden start blæst fuld af peber for at hidse tyren op, hvorefter de speciel trænede hunde en ad gangen skulle sætte sig på tyren, og fastlåse tænderne i tyrens snude. Den gamle nu uddøde engelske bulldog blev opdrættet specielt til denne sport.
I 1835 blev de brutale tyrekampe endelig forbudt ved lov, og man begyndte så småt at opdrætte racen til at have et mere venligt og blidt temperament.
Omkring 1900 tallet begyndte racen at blive populær i Danmark, og i starten af 2019 lå racen på en 29. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.
En Engelsk Bulldog er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde” (Gruppe 2).
LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark
Er en Engelsk Bulldog en race for dig?
En Engelsk Bulldog er en kærlig, stædig, doven og social hunderace, der elsker at være tæt sammen med sin familie. Med børn kan racen fungere fint, hvis de undgår at drille og provokere den. Socialisering på andre dyr fra den er lille af kan ligeledes gøre, at den sagtens kan fungere sammen med disse senere hen.
Når en Engelsk Bulldog skal trænes, skal der en masse motivation til, så den finder det spændende og sjovt, ellers kan du godt forvente, at den ikke gider. Vær konsekvent, men aldrig hård mod racen.
Racen har ikke brug for en masse motion, men et par rolige daglige gåture er nok. Især i varmt vejr skal du passe på, da den kan have vejrtrækningsproblemer på grund af dens ansigtsstruktur.
Den Engelske Bulldog snorker, og den kan have tildens til at være vagtsom.
Sundhed og helbred hos en Engelsk Bulldog
På grund af avlen har racen tildens til at lide af forskellige skavanker. Den flade eller korte snude gør for eksempel at den har tildens til problemer med vejrtrækningen. Racer med korte snuder kaldes for Brachycephale, og er en bevidst måde racen er avlet på.
De fleste fødsler hos de Engelske Bulldogs foregår også ved kejsersnit, på grund af det store hoved den er avlet med.
Derudover ses der ofte Hofteledsdysplasi (HD) hos racen.
På grund af alle de skavanker der kan forekomme hos racen, er det meget vigtigt, at du har undersøgt de forskellige opdræt grundigt, inden du anskaffer dig en Engelsk Bulldog.
Vælg en hund fra en godkendt stambogsført opdrætter, hvor avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Sikre dig, at forældredyrene er sundhedstjekket, og få ligeledes en sundhedsattest på den hund du vælger.
Der findes en specialklub (Bulldog Klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner 35 – 40 cm. Tæver 30 – 40 cm.
Vægt: Hanner 23 – 25 kg. Tæver 21 – 23 kg.
Levealder: 8 – 10 år.
Pels og pleje af en Engelsk Bulldog
En Engelsk Bulldog har en hel kort pels, der ikke kræver den vilde pelspleje. Tilgengæld skal alle folderne i især hovedet og bagpå holdes rene og tørre, så der ikke opstår irritationer.
Pelsfarve: Varierende rød, brindle, fawn, broget, hvid med eller uden maske.
Træningsråd til en Engelsk Bulldog
- Start tidligt med socialisering på andre hunde og dyr
- Brug kropssele i stedet for halsbånd
- Vær konsekvent, positiv og aldrig hård
- Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
- Varier træningen og træn i korte sekvenser af gangen
- Ingen fysisk overlast i varmt vejr
LÆS OGSÅ: Derfor bør du købe din hund med stamtavle