Engelsk Cocker Spaniel – Den livsglade fuglejæger

Den energiske, venlige og glade jagthund – Engelsk Cocker spaniel, skal aktiveres og stimuleres en hel del, for at trives og fungere godt, som en familiehund.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen Engelsk Cocker Spaniel stammer oprindeligt fra Spanien, hvor de gamle spaniels kan spores helt tilbage til 1100-tallet. Racen blev senere ren-avlet i Wales, England og blev anerkendt, som race i 1892. Før dette gik racen under Springer spaniels.
Racen er af oprindelig stødende og apporterende fuglehunde, som er brugt til jagt i flere hundrede år. De søger efter fugle i zig-zag og skal støde vildtet op, forholde sig i ro og apportere det nedskudte vildt tilbage til jægeren.
I 1902 blev den første raceklub dannet i England med navnet The Cocker Spaniel Club of England.
Fra begyndelsen af 1960’erne blev racen meget populær i Danmark, blandt andet på grund af Walt Disneys tegnefilm “Lady og Vagabonden”. Denne popularitet førte dog senere til en overproduktion af racen med indavl, fordi alle ville have en “Lady” hund, det resulterede i et dårligt temperament hos racen.
Kvalitetsavl fik heldigvis senere rettet lidt op på det dårlige ry og racen er i dag igen en populær race, der ligger på en 9. plads på Top 25 listen over populære hunderacer i Danmark i 2017.
En Engelsk Cocker Spaniel er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Apporterende jagthunde” (Gruppe 8).
LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017
Er en Engelsk Cocker Spaniel en race for dig?
En Engelsk Cocker Spaniel er en meget glad hund, med en masse energi, den er lærenem, kærlig og hengiven overfor familien og venlig overfor fremmede. Den kan fungere godt, som familiehund i en aktiv families liv.
Racen er en selvstændig jagthund, der har brug for en masse fysisk aktivitet og mental stimulering hver dag. Den er meget alsidig og kan udover jagtarbejde, bruges til for eksempel agility, lydighed, spor, redningshund og som familiehund i en familie, der har tid, overskud og lyst til at træne og aktivere sin hund dagligt.
Du bør blandt andet starte tidligt med lydighedstræning, med hovedvægt på indkald og give din hund mulighed for at løbe frit og give den en masse opgaver, hvor den skal bruge sin næse.
En Engelsk Cocker Spaniel må ikke behandles hårdt, da den er følsom og vil tage det personligt. Træn og opdrag derfor altid din hund med positive træningsmetoder, men med klare grænser og konsekvent træning, så den ikke overtager styringen og bliver problematisk.
Racen kan have tildens til at gø en del og den har brug for en masse kontakt og nærvær og trives ikke efterladt alene i for lang tid ad gangen og egner sig bedst til en person eller familie, der er hjemme hele dagen.
Sundhed og helbred hos en Engelsk Cocker Spaniel
Racen er disponibel for forskellige arvelige sygdomme, som hofteledsdysplasi (HD) og øjensygdomme og det er derfor en rigtig god ide at købe en hund med stamtavle og sikre dig, at forældrehundene er tjekket.
Ved køb af en hund uden stamtavle, er chancen for diverse sygdomme meget større og du ved simpelthen ikke hvad du får.
Der findes en specialklub (Spaniel klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
En Engelsk Cocker spaniel bliver 12 – 14 år gammel og har en størrelse på 39 – 41 cm. i højden for hannerne og 38 – 39 cm. for tæverne og med en vægt på 12 – 14 kg.
Pels og pleje af en Engelsk Cocker Spaniel
Pelsen er halvlang og silkeblød. Den kræver en del pelspleje og skal friseres jævnligt for ikke at få filtrer i pelsen. Den har lange hår på ørerne, som skal have ekstra opmærksomhed med kam og børste og hår i ørerne skal fjernes og poterne klippes.
Mange vælger også at få pelsen trimmet et par gange årligt.
Væn din hund til den krævende pelspleje allerede fra den er hvalp af, hvor du starter stille og roligt ud og gør det til en hyggestund for jer begge.
Pelsfarven ses i mange kombinationer, som sort, sort og brun, rød, gylden, chokolade, sort og tan, blåskimmel, rødskimmel og brunskimmel med og uden aftegninger.
Træningsråd til en Engelsk Cocker Spaniel
- Giv din hund en masse aktivering og stimulering
- Start tidligt med lydighedstræning, især indkald
- Gå spor og andet næsearbejde
- Træn apportering
- Træn håndtering tidligt fra hvalp
- Træn med positive træningsmetoder, vær konsekvent
LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtig