Flåter på hunde – De blodsugende mider

Flåtsæsonen er så småt gået i gang, og du bør derfor tjekke din hund igennem, hver gang I har været ude at gå tur. Mange flåter er smittebærer, og kan risikere at gøre dig eller din hund meget syg.
Hvad er og hvad gør flåter?
Flåter eller skovflåter er små mider med 8 ben. De er sorte til brune, og bliver grå når de har suget blod. Flåterne udvikler sig bedst ved skygge, varme temperaturer og fugtighed.
Flåter er udbredt i Danmark, og findes også i Norge, Sverige og mange andre lande. De danske skovflåter (Ixodes Ricinus) kan være smittebærer af sygdomme som Borrelia, Anaplasma, Rickettsiose og TBE-virus. Sydpå er der for eksempel større risiko for at blive bidt af den brune hundeflåt (Rhipicephalus Sanguineus), som kan risikere at bære flere alvorlige sygdomme.
Hunflåten lægger normalt et par tusinde æg, rundt omkring i højt græs, krat eller skov. Efter hun har lagt æggene vil hund dø. Efter ca. 14 dage bliver æggene til larver. Larverne falder ned på mus eller andre små gnavere, og suger blod i et par dage, hvorefter de slipper igen. Nu begynder de forvandlingen til nymfestadiet, som tager op mod et år. Herefter er de igen klar til at finde en vært, som kan være et rådyr, en hund, et menneske eller et andet dyr. De suger igen blod nogle dage, og slipper igen. Nu begynder udviklingen sommeren over til den voksne flåt, som bliver til enten en han- eller hunflåt. Hunflåten er nu klar til at suge blod fra en vært, og samtidig er hanflåten klar til at parre sig med den blodsugende hunflåt. Når hun har suget nok blod slipper hun, og er nu klar til at lægge alle sine æg, når foråret begynder. Og nu begynder livscyklus forfra igen.
Tjek din hund for flåter
Flåtsæsonen begynder så små i foråret, og har højsæson gennem sommeren, hvor der er høje temperaturer.
Det er en rigtig god idé at gennemse hele pelsen på din hund, efter i har været ude at gå tur. Især hvis i har været i nærheden af højt græs eller skov, hvor flåterne trives bedst. Mange gange vil du opleve, at flåterne stadig kravler rundt i pelsen, og du kan nå at fange dem inden de bider sig fast.
Finder du en flåt, der har bidt sig fast kan du fjerne den med en flåtfjerner. Tag fat om den så tæt på huden som muligt, drej den rundt indtil den slipper. Det er vigtigt, at du så vidt muligt får hele flåten ud. Vask eventuelt området, hvor flåten har siddet med lidt sæbe og vand, og sørg for at slå flåten ihjel.
På grund af at mange flåter er smittebærer, er det vigtigt at fjerne dem så snart de opdages. I gennemsnit er cirka hver ottende flåt smittebærer.
Hunde der er ramt af mange flåter på en gang, kan også komme til at lide af blodmangel. Især hvalpe og små hunde er i risikoen.
Forebyggelse og behandling af flåter
Det er muligt at beskytte din hund med præparater mod flåter. Der findes mange forskellige på markedet, som for eksempel spot-on, tyggetabletter og halsbånd. Hver dog opmærksom på, at de fleste indeholder gift, der trænger ind i din hunds krop.
Du bør overveje kraftigt, at bruge præparater der er 100 % naturlige. Her kan nævnes for eksempel Biospotix.
Det er for eksempel blevet meget populært at bruge de nye tyggetabletter Bravecto, som virker i 3 måneder, og ofte meget længere tid. Det siger lidt om, hvor meget gift denne ene pille indeholder. Den holder da også både lopper og flåter langt væk, men samtidig er det set flere gange, at der kan opstå bivirkninger som kramper hos hunden. Der er altså en stor risiko ved at bruge præparater som disse, og du bør overveje nøje, om du tør at gamle med din hunds liv.