Før du køber hund – Vigtige overvejelser

jan 3, 2020 | HUNDELIV

Der er mange overvejelser du skal gøre dig, inden du anskaffer dig en hund. Hunden skal passe til dig og ind i din familie, og du skal sætte dig godt ind i hunderacernes behov, før du køber hund.

Har du tid og overskud?

Hunden nedstammer fra ulven, der lever i flok og er afhængige af hinanden. Når du anskaffer dig en hund, bliver du og eventuelt resten af familien dens flok. Hunden har derfor et stort behov for, at være meget social sammen med dig, og har brug for kontakt og nærhed.

Har du et 8 – 16 job bør du ikke anskaffe dig en hund, hvis den eneste mulighed er, at den skal være alene hjemme i alle de timer, hver eneste dag. Som hovedregel bør en hund ikke være alene hjemme mere end max 5 timer om dagen.

Alle hunderacer har et behov for aktivering og stimulering, hver eneste dag. Dette betyder, at du som minimum skal afsætte 1 ½ time hver dag, til beskæftigelse af din hund. Det er dog vigtigt at pointere, at alle hunderacer har forskellige behov.

Det er derfor vigtigt, at inden du køber en hund, sætter dig godt ind i de forskellige racers behov. Tag gerne ud og mød nogle hunde og tag en snak med forskellige opdrættere. Få dig en god forståelse for, hvor meget de forskellige racer kræver og har behov for. På den måde mindsker du risikoen for at anskaffe dig en hund, som slet ikke passer til dig og familien.

Gåtur med hund

 

Har du råd til at have hund?

Inden du anskaffer dig en hund, skal du også kigge lidt frem i fremtiden. En hund bliver gerne 10 – 15 år gammel, og udover at hunden koster noget at anskaffe, er der udgifter hver eneste måned. En hund kan i indkøbspris variere meget i pris, men en hund med stamtavle koster omkring 8000 – 14.000 kr.

Ved at vælge en hund med stamtavle og sundhedsattest, sikre du dig bedre, at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det betyder, at der for eksempel har været fokus på at holde hundene fri for arvelige sygdomme.

Når først hunden er købt, skal der indkøbes hundesele, hundeseng, børster, hundetegn og andet udstyr til din hund, og hver eneste måned er der udgifter til foder. Derudover kommer udgifter til vaccinationer, forsikringer, hundetræning, loppemidler og uforudsete dyrlægeregninger.

Du bør kunne afsætte 400 – 500 kr. månedligt til din hund.

Hund til hundeudstilling

 

Hvordan bor du?

En hund skal luftes flere gange om dagen. Bor du i en lejlighed højt oppe, kan det hurtigt blive en træls ting, at skal ned med hunden flere gange om dagen. Ligeledes er mange hunde vagtsomme, og du kan få problemer med naboerne, hvis din hund gør for meget.

Har du hus og have er det en fantastisk ting for hunden, men du skal huske, at det stadig ikke er nok kun at lufte din hund i haven. En hund skal dagligt ud og gå tur og aktiveres og stimuleres.

Inden du anskaffer dig en hund, bør du sikre dig at det er tilladt at have hund, der hvor du bor.

Sæt dig godt ind i de forskellige racers behov. Det duer ikke at anskaffe sig en stor hund, der har brug for at kunne bevæge sig frit, hvis du bor i en lille lejlighed.

Hund på landet

 

Har du børn?

Har du børn eller planlægger du at få børn, er det vigtigt at hund og børn lærer at omgås hinanden. Det kræver selvfølgelig at du selv har sat dig godt ind i din hunds behov, i hundesprog og adfærd, så du kan lære dine børn det.

En hund finder sig for eksempel sjældent i at blive drillet, og den har et stort behov for at have helt fred, når den spiser, og når den sover. Sker det ikke, kan det føre til meget farlige situationer.

En hund skal omgås med forståelse, respekt og omsorg.

Anskaffer du dig en hvalp, er det vigtigt at få den socialiseret godt på andre hunde, mennesker og børn. Den skal opleve positive oplevelser med dem.

Husk, at du aldrig må lade din hund være alene sammen med mindre børn. Du bør heller ikke lade dit barn gå tur med din hund, da det er et alt for stort ansvar.

Pige og hund

 

Hvilken hund skal du vælge?

Der findes rigtig mange forskellige hunderacer, og alle sammen har hver deres behov. Derfor bør du ikke bare vælge den første og den bedste ud fra udseende. Du skal sætte dig godt ind i de forskellige hunderacers behov.

For eksempel kræver en slædehund rigtig meget fysisk aktivering og vil ikke trives, hvis den kun kommer ud på en lille gåtur om dagen. En hyrdehund har ligeledes brug for rigtig meget fysisk aktivering samt mental stimulering, ellers vil den simpelthen gå på væggene.

Derudover er der tydelig forskel på tæver og hanhundes adfærd (med visse undtagelser) som du også bør sætte dig ind i.

Kig på hvordan dit eget liv er. Hvor bor du? I hus eller lejlighed? I byen eller på landet? Har du børn? Andre dyr? Kan du lide at være aktiv? Vil du gerne gå på jagt? Vil du gerne gå på udstilling eller til anden hundesport? Ønsker du dig en rolig familiehund?

Hvis ikke en hund for stillet de behov den har, vil det ofte føre til adfærdsproblemer, og du ender med at fortryde at du overhovedet anskaffede dig en hund.

Hvert eneste år må alt for mange hunde betale den høje pris, fordi mennesket har lavet et impulskøb, truffet dårlige beslutninger, ikke har sat sig ind i sin hunds behov og ikke kan magte de problemer der opstår.
De mere heldige hunde ender med at blive omplaceret til en ny god blivende familie. De uheldige hunde bliver kastebold fra familie til familie, lever et ulykkeligt liv i hjemmet eller ender med en aflivning.

Spørg derfor ALTID dig selv, om du kan give en hund et godt langt og blivende hjem?