Fransk Bulldog – Den charmerende hund

dec 29, 2018 | RACER

Den venlige og kærlige Franske Bulldog med sin helt egen charme, er en hund der knytter sig meget til sin ejer. Den er glad for børn og leg, men har et følsomt sind, og bryder sig ikke om at blive drillet.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen kan gå under at være en oprindelig kamphund, fordi racens forfædre blev brugt i Spanske tyrekampe, hvor de bed sig fast i mulen på tyrene.

Racen blev populær som selskabshund hos syerske damer i England. Men da de syerske udvandrede til Frankrig i 1800 tallet, tog flere af dem deres hunde med. Derfor betegnes Frankrig i dag som den Franske Bulldog´s hjemland. Det var nemlig først her, at racen blev yderst populær, og der blev startet avlsprogrammer op.

Den første raceklub blev stiftet i Paris i 1880, og det menes at racen kom til Danmark i 1905. Herefter er racen blevet en populær race og i 2017 lå racen på en 15. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

Den store popularitet skyldes til dels, at kendte kendisser, som for eksempel Leonardo DiCaprio, Lady Gaga og Hugh Jackman er eller har været ejer af en Fransk Bulldog.

En Fransk Bulldog er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “Selskabshunde” (Gruppe 9).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Fransk Bulldog

 

Er en Fransk Bulldog en race for dig?

En Fransk Bulldog er en charmerende, venlig og kærlig hunderace, der knytter sig meget til sin ejer.

Racen er normalt glad for børn og leg, hvis ikke den bliver drillet. Normalt fungerer racen også fint med andre dyr, den kan dog være lidt påtrængende overfor andre hunde, fordi den har sin fortid som kamphund.

Racen kan have tildens til stædighed og være egenrådig, så du skal ikke forvente en hund der lystrer den mindste kommando. Men med tålmodighed, venlighed, belønninger og konsekvent træning i korte sekvenser ad gangen, kan en Fransk Bulldog godt lære basal lydighed og andre hundetricks.

En Fransk Bulldog har brug for meget selskab, og bør ikke efterlades alene i længere tid ad gangen.

Råb ad og skæld aldrig din hund ud, da racen har et følsomt sind og vil tage det meget personligt.

Har du pool eller fiskebassin i haven, skal du passe godt på, at din hund ikke falder i, den Franske Bulldog er nemlig en meget dårlig svømmer.

Racen gør sjældent, men snakker mere via grynt og smaskelyde, fordi det flade ansigt og korte snude giver den vejrtrækningsproblemer. Den kan ligeledes snorke en del.

Racen har brug for lidt fysisk aktivitet og mental stimuleringsopgaver, hver dag. I varmt vejr må racen ikke udsættes for ret meget fysisk aktivitet.

Fransk Bulldog sover

 

Sundhed og helbred hos en Fransk Bulldog

Racen er en såkaldt Brachycephale. Brachycephal betyder “kort-hovedet” eller “kortsnudet” og er en bevidst måde racen er avlet på. Desværre giver denne hovedform ofte problemer i form af vejrtrækningsproblemer og andre problemer.

Stress og høje temperaturer kan for eksempel ende i en fatal situation for en Fransk Bulldog, og mange flyselskaber har af den grund forbudt Franske Bulldogs ombord.

Udover at være kortsnudet ses der også arvelige sygdomme hos racen, som for eksempel Patella Luksation (løs knæskal) og Cherry Eye (blinkhinde fremfald).

Ønsker du at eje en Fransk Bulldog, skal du være meget varsom med, hvor du køber din hund. Der foregår en hel del illegal handel med ulovligt importerede hunde, hvor hundene er vokset op med manglende sundhedsundersøgelser og under kummerlige forhold. Derudover avles der lidt på må og få blandt mange tvivlsomme private opdrættere.

Vælg derfor kun din Franske Bulldog med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, så du sikre dig, at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Bulldog Klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 28 – 32 cm. Tæver 28 – 32 cm.

Vægt: Hanner 10 – 12 kg. Tæver 10 – 12 kg.

Levealder:  10 – 12 år.

Fransk Bulldog hvalp

 

Pels og pleje af en Fransk Bulldog

En Fransk Bulldog har en kort pels, der ikke kræver ret meget pelspleje. Den kan fælde en del i perioder og her kan det være nødvendigt med en gennembørstning en gang i mellem for at holde den fri for løse hår.

Huden har folder og rynker og bør holdes rene og tørre herunder.

Du bør sørge for god mundhygiejne med daglige tandbørstninger og supplere med tandrensene tyggeben, da racen har tildens til hurtigt at få tandsten.

Racen har på grund af sin hovedform også problemer med at holde sig ren bagtil, og du bør hjælpe din hund med dette.

Pelsfarve: Fawn, broget, brindlet fawn med/uden hvide aftegninger.

 

Træningsråd til en Fransk Bulldog

  • Start tidligt med socialisering på børn og hunde
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Træn i korte sekvenser af gangen
  • Ingen fysisk overlast i varmt vejr