Giv ikke din hund fed julemad

dec 20, 2020 | FODER OG GODBIDDER

December er den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen, på grund af mad de ikke kan tåle. Pas derfor godt på din hund i denne tid. Husk, at fed julemad, chokolade og nødder ikke er hundemad.

Fed julemad er ikke hundemad

Det kan være fristende at give sin hund lidt rester fra julemaden, men and eller flæskesteg med sovs er altså ikke hundemad. Faktisk kan det være rigtig farligt for din hund at spise. Fedtholdigt mad kan nemlig føre til bugspytkirtelbetændelse, som er en meget alvorlig og akut tilstand, som kræver hurtig behandling.

Bugspytkirtlens funktion er blandt andet at udskille enzymer til tarmen, som hjælper med at nedbryde maden. Når der sker en akut betændelse af bugspytkirtlen, aktiveres fordøjelsesenzymerne inde i kirtlen, og de begynder at nedbryde bugspytkirtlen.

Symptomerne på bugspytkirtelbetændelse er smerter i bughulen, opkast og diarré, feber og nedstemthed.

I den julemad vi mennesker gerne spiser, er der udover den fede mad også ofte en masse salt på, og i risalamande er der mandler og fløde i som din hund heller ikke har godt af at spise.

Undgå derfor at give din hund rester fra julemaden!

Pas ligeledes også på at slik- og nøddefadet ikke står så din hund kan få fat i det. For eksempel er chokolade, marcipan og nødder også en farlig synder for din hund i juletiden.

LÆS OGSÅ: Må hunde spise nødder?

Nøddefad juleaften

 

Sådan kan du forkæle din hund juleaften

I stedet for at tilbyde din hund rester af and eller flæskesteg med sovs eller anden fed julemad, findes der alternativer så din hund også bliver forkælet lidt, uden samtidig at risikere at ende hos dyrlægen med en alvorlig tilstand.

For eksempel kan du tilberede et laksestykke til din hund eller købe det på dåse. I laks er der et højt indhold af protein og det er fyldt med Omega-3 fedtsyre, som blandt andet er godt for immunforsvaret. Giv ikke din hund røget laks, da det kan indeholde en parasit, som ikke er god for din hund at spise.

Du kan også sørge for at få indkøbt et lækkert ben eller en anden tyggeting, som din hund kan bruge lang tid på at ligge og gnave i. Hermed er din hund både blevet forkælet med lidt ekstra, og den er samtidig dejligt beskæftiget med at tygge i sit ben, imens i andre sidder og spiser den fede julemad.

Kom godt i gennem julen og HUSK, at julemad ikke er hundemad.

Rigtig god jul.

LÆS OGSÅ: Bugspytkirtelbetændelse – Den akutte Pankreatitis