Hjælp din hvalp – Ynk den ikke

aug 14, 2019 | ADFÆRD & TRÆNING

En hvalp kræver, at du har sat dig godt ind i dens behov. En ting er, at du skal være der for din hvalp og hjælpe den, men prøve at undgå at trøste og ynke den, hvis den bliver utryg.

Leg med andre hunde

Socialisering og leg med andre hunde af forskellig udseende, er utrolig vigtigt, imens din hund er hvalp og unghund. Men det kan nogle gange være meget grænseoverskridende for en lille hvalp, at skulle tumle med de andre hvalpe. Og nogle hvalpe er bare mere forsigtige end andre.

Her er det utrolig vigtigt, at du er der for din hund, og hjælper den. Men lige så vigtigt er det, at du ikke ynker og trøster den, og viser, at den har grund til at være bange. Gør du først dette, risikere du hurtigt at få en forsigtig hund, der vil være utryg i mange forskellige situationer.

Under leg handler det om, at lave en beskyttende zone til din hvalp, hvis den får brug for det. Altså hvor du kan holde de andre hunde lidt på afstand, og din hvalp kan søge lidt tryghed tæt på dig. Hvis den for eksempel søger dine ben eller kigger op på dig, kan du strække dine hænder ud, så din hvalp kan søge tryghed tæt på dig. Undgå, at sige ynkende eller trøstende ting eller at ae og putte din hund ind til dig.

Det handler om, at den selv skal kunne søge tryghed tæt på dig, og når den er klar til det igen, kan den selv løbe ud og lege videre. På den måde lærer den, at den kan være tryg ved dig og samtidig styrker du dens selvtillid, fordi du ikke giver den ret i, at det er meget farligt (trøster og ynker den).

Hjælp din hvalp

 

Sørg for gode oplevelser

Når du har en hvalp i hjemmet, skal den selvfølgelig ud og have en masse nye indtryk og oplevelser. Du bør hele tiden tænke på, hvordan du kan gøre oplevelserne gode og positive for din hvalp. Hjælp den, ved at gå langsomt frem og forebyg, at den risikerer at blive bange.

For eksempel når din hvalp skal hilse på en fremmede, så vælg at giv den fremmede en godbid, så han/hun kan sætte sig stille og roligt på hug. Når din hvalp selv søger hen til den fremmede, kan han/hun give den godbidden. På den måde mindsker du, at din hvalp bliver bange, og den får en positiv oplevelse med det fremmede menneske.

Undgå altid, at udsætte din hvalp for mange nye indtryk og oplevelser på en gang, så den bliver overvældet. Gå langsomt frem, og skulle din hvalp blive bange, så husk at være der for den, men ynk og trøst den ikke.

Lyder der for eksempel et brag på en gåtur, hvor din hvalp bliver bange. Så handler det her om, at du først og fremmest forholder dig så roligt og neutralt som overhovedet muligt. Du må ikke vise, at der var noget at være bange for. Sæt dig på hug, vær ved den, uden at ynke. Prøv eventuelt om du kan aflede den, ved at lave nogle lette øvelser og giv den nogle godbidder. Gå måske lidt frem og tilbage med den, begynd aldrig at “flygt” sammen med den.

Ligeledes bør du aldrig tvinge eller presse din hund til noget, men i stedet motivere din hund til selv at ville/udføre.

LÆS OGSÅ: Dårlige vaner hos hunden – Dårlige løsninger