Hugormebid hos hund – Danmarks giftslange

Der er størst chance for at opleve hugormen i foråret og gennem sommeren i de tidlige morgentimer. Hugormen er nemlig afhængig af solens opvarmning for at få energi i kroppen til at jage.
Hvad er en hugorm?
Fra de tidlige lune forårsdage i april eller tidligt om morgen om sommeren, er der størst risiko for at møde Danmarks giftslange, nemlig hugormen Vipera Berus. Derfor er der her størst risiko for et hugormebid hos din hund, hvis i er ude på tur.
Hugormen danner gift, som indeholder flere forskellige enzymer, der giver omfattende vævsskader på bidstedet. Fra de skadede væv kan nogle af kroppens egne stoffer frigøres, så de cirkulere rundt i kroppen, og giver skadelige virkninger.
Hugormen er grå-brun med mørke zigzag striber ned af ryggen. Den findes dog også i helt sort i et mindre antal.
Hugormen kan godt forveksles med den ufarlige snog, dog kan du kende snogen på de to gule pletter som den har i nakken.
Symptomer på et hugormebid
Hunde kan dø af et hugormebid. Risikoen er størst hos mindre hunde, fordi dosis er den samme, om det er en lille eller stor hund, der bliver bidt. Obduktioner af hunde, der er døde som følge af et hugormebid, har vist store skader mange steder i kroppen, så som blødninger, infarkt og celledød.
- 2 bidmærker
- Smertefuld hævelse
- Træthed
- Formindsket blodmængde
- Blodkarskader
- Blodtryksfald
- Forstyrrelser i hjerterytmen
- Shock
- Bevidstløshed
- Dødsfald
Behandling af et hugormebid
Bliver din hund bidt af en hugorm, skal du forholde din hund ro, og selv være rolig omkring din hund. Ved et bid i benet, kan du binde et stramt klæde oven for bidet, så giften ikke spredes yderligere til kroppen. Og sørg så for at tage til dyrlægen hurtigst muligt, og helst indenfor ½ time.
Dyrlægen vil højest sandsynligt behandle din hund med Kortison, som modvirker blodkarskader og shock, samt med antibiotikum, der modvirker infektioner. I nogle situationer gives der drop direkte i blodet med salt- og næringsopløsninger, blod eller andet der kan øge cirkulationen.
Din hund skal muligvis indlægges for at holde den helt i ro. Kommer din hund hjem, skal den også holdes i ro de første dage efter bidet, så gift og vævsstoffer ikke spredes hurtigt rundt i kroppen.
Søg altid dyrlæge, hvis din hund er så uheldig at blive bidt af en hugorm.
LÆS OGSÅ: Sådan yder du hurtig førstehjælp til din hund