Hunde og Nytårsaften – Her er 7 gode råd

jan 2, 2021 | HUNDELIV

Rigtig mange hunde er bange op til og igennem nytårsaften, fordi det brager og blinker udenfor. Du kan hjælpe din hund bedre igennem nytåret ved at følge disse forskellige råd.

Luft din hund tidligt og gør den træt i hovedet

Stå tidligt op nytårsaftens dag og gå en lang tur med din hund. Ved at gå en lang tur tidligt, mindsker du risikoen for, at nogen fyrer fyrværkeri af. Resten af dagen kan du så nøjes med at gå en hurtig tur ud i haven med din hund.

I løbet af dagen i mens du alligevel venter på, at det skal blive nytårsaften, er det oplagt at give din hund en masse mental stimuleringsopgaver. Opgaver som den bliver godt træt i hovedet af på en god og sund måde.

Mental stimuleringsopgaver kan for eksempel være søgning efter godbidder og foderpiller rundt omkring i huset som du har gemt for din hund. Du kan også gemme pillerne under plastikkopper eller vikle dem ind i viskestykker. Der findes også mange forskellige aktiveringsspil, som du kan købe og bruge til din hund.

LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtig

Hund tidligt på luftetur nytårsaften

 

Hav ALTID din hund i snor

Når du lufter din hund nytårsaftens dag, samt på alle andre dage op til nytåret og indtil et par dage efter, er det utroligt vigtigt, at du ALTID lufter din hund i snor.

Det ses hver eneste år, at hunde løber væk, fordi der er blevet fyret fyrværkeri af i nærheden af hund og ejer på en luftetur. Hunden er blevet skræmt fra vid og sans og løbet afsted, fordi den ikke var i snor. Endnu værre er så, at mange hunde ikke bliver fundet igen inden nytårsaften, fordi de har gemt sig et sted efter chokket. De er skræmt fra vid og sans, og skal efterfølgende igennem en hel nytårsnat udendørs og alene.

Husk derfor ALTID snor på din hund!

Hund i snor nytårsaftens dag

 

Giv din hund noget beroligende

Rigtig mange hunde er bange for fyrværkeri. Du kan hjælpe din hund lidt bedre igennem nytåret ved at give den noget beroligende. Der findes flere naturprodukter på markedet, som kan hjælpe med at berolige din hund lidt. Det kan være forskelligt fra hund til hund, hvilke produkter der har en god effekt.

Et produkt der har en god effekt på mange hunde er Zylkene kosttilskud. Det er udviklet til at gøre det lettere for hunden at håndtere angst i uvante situationer eller stressende perioder. Zylkene kan gives både i en kortere, men også over en længere periode.

Nogle hunde har også en god effekt af, at få en Thundershirt på, som ligger et blidt tryg på hunden, der kan berolige den. En kombination af både Thundershirt og Zylkene er måske løsningen for din hund.

Tag eventuel en snak med din dyrlæge i god tid inden nytåret.

Hund beroliget nytårsaften

 

Træk gardinerne for og spil musik

Skån din hund for alle de voldsomme lysglimt der kan komme fra fyrværkeriet af, træk gardinerne for eller sæt nogle tæpper op foran vinduerne.

Tænd ligeledes for noget musik på en behagelig volumen. Du skal ikke overdøve bragene, det vil bare stresse din hund, men ved at have en konstant behagelig volumen, kan det aflede din hund en smule fra bragene og berolige den lidt.

 

Giv din hund et kødben, tyggeben eller godbidder

Kan du nytårsaften få din hund til at ligge sig til at gnave i et lækkert ben eller en snack, er det helt perfekt. Det afleder dens opmærksomhed fra bragene, og det beroliger din hund at tygge.

Hvis din hund er meget bange, kan det dog blive problematisk at få den til at spise noget, fordi en bange hund ofte lukker helt ned for dens sult. Nogle gange kan man få sulten lidt i gang ved at opmuntre hunden, eller ved at prøve at lægge en godbid ind i siden af munden. Men det er ikke altid det kan lykkedes, og så er det ikke ben og godbidder, der kan hjælpe med at berolige og aflede din hund.

Hund med et ben nytårsaften

 

Vær ved din hund, men trøst den ikke

Som udgangspunkt bør din hund ikke være alene nytårsaften, den har brug for at vide, at du er i nærheden, det hjælper med at gøre den mere tryg.

Du bør ikke holde vild fest med mange mennesker og højt musik, hvis du ved at din hund ikke er glad for nytårsaften. Tage den med til et andet hjem, hvor der er vild fest duer heller ikke.

Har du mulighed for at tage din hund med i sommerhus eller få den passet hos noget familie der bor på landet, er det en rigtig god løsning. I byerne er der ofte meget mere fyrværkeri end på landet og i sommerhusområderne.

Begynd aldrig at trøste og ynke din hund, hvis den bliver bange. Det gør, at du forstærker dens adfærd i at være bange. Du fortæller den nærmest, at “ja du bør være bange”. Dette hjælper ikke din hund til at blive bedre til at håndtere nytåret og andre lidt skræmmende situationer.

I stedet skal du forholde dig neutralt, lav eventuelt nogle lette øvelser med din hund eller kast nogle godbidder, for at få din hund afledt og på andre tanker. Vis din hund, at der ikke er noget at være bange for. Vær ved den, så den kan søge tryghed tæt på dig, hvis den har lyst, men trøst og ynk den ikke.

 

Træn lydtræning med din hund

Start med at træne lydtræning allerede fra din hund er hvalp af. Det kan hjælpe din hund senere i livet med bedre at klare sig igennem nytår, tordenvejr og skud fra jægere.

Opstart lydtræning med din hund hvert år i god tid inden nytåret, så din hund er klar til bragene hen over nytåret.

Du kan finde lydklip på YouTube af fyrværkeri, torden og lignende. Start med lydene lavt og skru stille og roligt mere op, jo mere din hund bliver vandt til lydene. Afspil lydene samtidig med, at du laver nogle lette øvelser og giver godbidder til din hund. Hold øje med din hund, det er vigtigt, at den ikke bliver bange for lydene, det skulle gerne ende positivt, hver gang.

Hvis din hund allerede har angst for fyrværkeri, kan det være svært at træne lydangsten væk. Tag eventuel fat i en adfærdsbehandler til hjælp til problemet.

Godt Nytår!