Hundens historie – Fra forfædre til i dag

mar 21, 2019 | HUNDELIV

Hunden har gennem tiden været brugt til rigtig mange forskellige formål. Men hvordan kom hunden overhovedet til? Og hvad er den blevet til i dag?

Forfædrene til hunden

Miacis er en slægt af uddøde kødædende pattedyr, der er forfædre til vores nulevende rovdyr. Miacis levede for omkring 60 millioner år siden, og i løbet af 10 millioner år delte den sig i de kattelignende og de hundelignende arter.

Den første primitive hund der kom til var Cynodictis, og denne er med stor sandsynlighed stamfader til hundegruppen af sjakaler, ulve og ræve.

Canis etruscus (den etruskiske ulv) er en uddød ulvelignende hund, der levede for omkring 15 millioner år siden. Canis etruscus menes at være forfader til Canis Mosbachensis, der så er forfader til Canis Lupus (den grå ulv).

Ulven kom til ca. 500.000 år f.kr. Og selve hundens historie menes at gå ca. 20.000 – 40.000 år tilbage, hvor de tidligste mennesker i Europa begyndte at tæmme hunde fra en gruppe af ulve.

Man fastslog først ud fra kraniefund, at de nordiske hunde havde ulven som stamfader, og tamhunde havde sjakaler som stamfader. Dog blev det slået helt fast, at alle hunde stammer fra ulven, fordi hunden kan få afkom sammen med en ulv, men ikke med en sjakal. Ligeledes er hunden og ulvens knogler meget ens, og det er nemmere at tæmme en ulv end en sjakal eller en ræv.

Ulv

 

Hunden gennem tiden

Da hunden blev tæmmet for 20.000 – 40.000 år siden blev den ofte brugt som føde til menneskene og som offergave.

I stenalderen viser fund, at mange havde hund, der blev behandlet med respekt, og begravet på lige fod med menneskene. Men i bronzealderen spiste menneskene stadig hinanden ved højtidelige lejligheder, og hunden blev også ofte spist.

I Egypten ca. 4000 år f.kr. var hunden et helligt dyr, der blev brugt som vagt- og jagthund, og der var dødsstraf for at slå en hund ihjel. I Kina har hunden også været kendt i årtusinder, og romerne brugte ofte hunden som krigshund.

Hunden er omtalt i nogle af de ældste skrifter som for eksempel biblen.

I slutningen af 1300 tallet kom der første gang anbefalinger frem omkring foder og træning af hunden. I Middelalderen var det primært de rige og de adelige der holdt hunde. Og i 1500 tallet blev bøndernes hunde lemlæstet, så de ikke kunne bruges til jagt.

I 1600 tallet begyndte man at opdele hunde i grupperne jagthunde, selskabshunde og brugshunde. I 1800 tallet var selskabshundene meget populære, og i en periode indfangede man hunde og aflivede dem på række.

I 1900 tallet begyndte man at bruge hunde i medicin-industrien, og da kvinderne fik stemmeret gik der ikke ret lang tid før Danmark fik en dyreværnslov, som de første i verden.

Hunden gennem tiden

 

Hunden i dag

Hunden (Canis Lupus Familiaris) har i mange tusinde år været brugt som vagt-, jagt-, og hyrdehund. Den anvendes også i dag som krigshund, trækhund, politihund, narkohund, servicehund, blindeføre og i andre praktiske områder.

I dag holdes hunden også af rigtig mange mennesker som selskabsdyr, og den er generelt meget tæt knyttet til mennesket. Det er set, at en hund har ofret livet for at rede et menneske.

Avlen i dag er på både godt og ondt. Der ses desværre flere hunderacer der har problemer med helbredet, fordi den er avlet på en bestemt måde.

Der findes i dag mere end 800 forskellige hunderacer, nogen mere udbredte end andre. En af de mest kendte og udbredte hunderacer i hele verden er Labrador Retrieveren.

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark