Hvor lang tid er en hund i løbetid?

nov 29, 2018 | HUNDELIV

En løbetid hos tæven er en helt naturlig process, men kan i mange tilfælde give hundeejeren bekymring, på grund af de mange spørgsmål omkring, hvad der er normalt hos en tæve.

Hvad betyder en hund i løbetid?

Når tæven første gang er i løbetid, betyder det, at nu er den kønsmoden, og har mulighed for, at blive drægtig.

Løbetid er altså den tid, hvor en tæve træder ind i fertilitetsdelen af deres reproduktivitetscyklus, og hvor tæven har mulighed for at blive drægtig.

Første gang tæven kommer i løbetid er normalt ved 6 – 9 måneders alderen, men der kan sagtens gå længere tid. Der kan gå op til 1 års alderen, og i mere sjældnere tilfælde helt op til 1 ½ år. I andre tilfælde kommer tæven i løbetid allerede ved 5 måneders alderen.

Du må aldrig lade din hund blive drægtig i så ung en alder, her skal du vente, indtil den er minimum et par år gammel, afhængig af hund, udvikling og race.

Løbetid hos hund

 

Løbetidens varighed og interval

En løbetid hos tæven varer normalt omkring 3 uger, men kan variere fra tæve til tæve. Tæven vil bløde kraftigst i starten og efter 10 – 14 dage efter løbetidens start, vil tæven få ægløsning. Dette kan dog variere fra tæve til tæve.

En eventuel parring skal finde sted 1 – 2 døgn efter ægløsningen.

Det er mest normalt at tæven kommer i løbetid ca. hver 6 måned, men også dette kan variere fra hund til hund. Har du mistanke om, at perioden imellem din hunds løbetid virker meget unormalt, bør du tage kontakt til din dyrlæge.

Små hunde går ofte i løbetid lidt tidligere end større hunde.

En hund går i løbetid igennem hele dens liv, dog kan intervallerne i mellem blive længere med alderen.

Hund i løbetid

 

Tegn på løbetid hos tæven

De første tegn på, at en tæve skal til i løbetid, er at vulva svulmer op, og herefter begynder tæven at bløde.

Er det første gang tæven skal i løbetid, kan hun virke lidt psykisk ustabil. Og ellers er det meget normalt, at tæven ændre lidt adfærd op til og under sine løbetider.

Det ses ofte at tæven i sin første del af sin løbetid, er irritabel og afvisende, for derefter at blive venlig og indladende, og til sidst igen afvisende overfor hanhundene.

Når tæven efter sin løbetid normalt ville føde sine hvalpe (efter ca. 63 dage), kan den vise tegn på drægtighed, selvom den ikke er drægtig. Dette kaldes falsk drægtighed. I denne periode kan tæven ændre adfærd. Den kan for eksempel finde på, at gemme bamser, som erstatning for hvalpe og ligeledes grave hule til hvalpene.

Viser din hund meget voldsomme tegn på falsk drægtighed, kan du på en god måde prøve, at få afledt din hund lidt for denne adfærd. Falsk drægtigheds-perioden går væk af sig selv igen, i løbet af et par uger.