Hvorfor humper hunde dig og alt andet?

Når hunden humper dig, gæsterne, bamsen, andre hunde eller andet er det en stor misforståelse, at denne adfærd skyldes, at hunden prøver at dominere, bestemme eller overtage styringen.
Det er ikke dominansadfærd
Især førhen gik de fleste hundeejere i den tro, at når hunden humper et ben, sin bamse eller andre hunde, så er det for at dominere, bestemme eller prøve at tage magten. Men dette er en forkert tro, og vil påvirke den daglige håndtering og tone overfor hunden.
Er du en af de hundeejere der stadig tror, at det skyldes dominans, så bør du ændre din tro på denne adfærd. Hvis ikke du gør det, kan det gå hen og gøre meget mere skade end gavn.
Tusindvis af hunde bliver hvert år omplaceret eller aflivet, ofte på grund af manglende forståelse og forkert håndtering af hunden.
Usikkerhed, frustration og stress
Din hund begynder ofte at udøve humpende adfærd i sin sene hvalpefase eller i starten af sin unghundefase. I denne periode er der nemlig en masse hormoner der farer rundt i kroppen på din hund, som påvirker hele dens system. Det kan sammenlignes med puberteten hos unge mennesker.
Men det er ikke kun i pubertetsfasen, at denne adfærd kan foregå, den kan også sagtens foregå senere i din hunds liv. For eksempel fordi der opstår situationer, hvor der er usikkerhed, frustration og stress indblandet.
Når din hund for eksempel begynder at humpe en gæst, der lige er kommet ind af din dør, prøver den på en måde på at dæmpe en stresssituation. Forestil dig så, at du nu begynder at skælde den ud, hvilket bare vil øge hele stresssituationen endnu mere.
I stedet for at løse problemer og konflikter med ro og overskud, forvandles de ofte i stedet for til frustration og mere stress. Det vil hurtigt føre til endnu flere problemer i hverdagen. Endnu mere usikkerhed, frustration, adfærdsproblemer og stress hos din hund.
Det bliver altså hurtigt en ond spiral, der i sidste ende ender med en afskaffelse af hunden.
Hjælp din hund og dig selv
Det er vigtigt, at du først og fremmest selv ændre troen på, at din hund ikke humper alt og alle, fordi den vil dominere og overtage styringen. Når det sker, har du meget nemmere ved selv at ændre adfærd og kropssprog. Du begynder ligeledes at have lyst og tro, til at ville hjælpe din hund.
Når du hjælper din hund, hjælper du også dig selv og resten af familien, fordi I faktisk ender med at få en god hverdag, sammen med en velafbalanceret og rolig hund. Husk, at få hele familien med på denne ændring, så i alle takler problemerne og konflikterne med ro og overskud.
Når du udviser ro og overskud vil det smitte af på hunden, den kan nemlig sagtens mærke den ro du udviser overfor den, og i nærheden af den.
Hvis du ved, at der for eksempel skal komme gæster i dit hus, så vær forberedt. Giv din hund et tyggeben, så den er afledt med dette, når gæsterne kommer indenfor. Hopper din hund op og begynder at humpe eller anden uønsket adfærd, så tag din hund roligt ned og få den til at slappe af. Afled den med nogle lette øvelser og beløn hunden for den ønskede adfærd.
Årsager til stressende adfærd
Der findes mange årsager til, at din hund kan udvise stressende adfærd. Har du generelt store problemer i hverdagen med din hund, så tag kontakt til en adfærdsspecialist. Specialisten har erfaring i at kan se, hvad problemerne skyldes, og kan give dig nogle redskaber til at få dem løst.
- Forkert håndtering og skæld ud
- Smerter og sygdom
- Over- eller understimulering
- Manglende alene hjemme træning
LÆS OGSÅ: 13 ting der kan stresse din hund