Hvorfor spiser hunde afføring?

aug 14, 2018 | ADFÆRD & TRÆNING

Det er knap så behageligt, at have en hund der gnasker i afføring og bagefter kommer og vil hilse og “kysse”.
Men hvorfor spiser hunde afføring og hvad kan du gøre ved det?

Naturlig adfærd, sygdom eller nydelse?

I langt de fleste tilfælde er det en naturlig adfærd, for en hund at spise afføring, da det fra naturens side ligger i hundens gener, at have interesse for fødeemner i forrådnelse. Men i nogle tilfælde kan adfærden også skyldes andre ting.

Det er meget forskelligt fra hund til hund, hvorfor den helt præcist spiser afføring, hvor meget afføring den spiser og om det kun er sin egen afføring eller også afføring fra andre hunde eller dyr. Mange hunde nyder f.eks. at gnaske sig igennem en hestepære eller en kattelort.

Hundemoderen vil altid spise sine hvalpes afføring, både for at holde hvalpe og “hule” ren og for ikke at tiltrække mulige rovdyr. Ofte ses hvalpe og unghunde, der spiser afføring og andre ting, som stille og roligt vokser fra det med alderen.

 

Årsager til at din hund spiser afføring

  • Interesse for fordærvede fødeemner (normalt)
  • Undersøgende adfærd hos hvalpe og unge hunde (normalt)
  • Understimulering/kedsomhed
  • Sult/stor ædelyst
  • Stress
  • Sygdom

LÆS OGSÅ: Sådan får du din hvalp renlig

 

Stop din hund i at spise afføring

Selvom det i de fleste tilfælde skyldes normal adfærd, at din hund spiser afføring, så er det alligevel en rigtig god ide, at stoppe din hund i denne adfærd, så det ikke bliver en dårlig vane og vigtigst, for at forebygge risikoen for orm eller anden smitte.

Træn din hund

For at undgå store problemer med, at din hund spiser afføring, skal du træne den i, at lade være, allerede fra den er hvalp.

Du skal altid træne din hvalp med positive træningsmetoder. Dette kan du gøre ved at logge hvalpen væk fra afføringen med en godbid og derefter lave en let øvelse, som den er god til og ros den så rigtig meget og beløn med godbid. Fjern herefter afføringen imens din hvalp er beskæftiget med at spise godbidden.

Det handler om, at din hvalp skal lære, at det er meget bedre, at lade afføringen ligge, det får man belønning for. De fleste hunde vænner sig stille og roligt af med adfærden, når de kommer over hvalpe og unghunde perioden.

Afstraf aldrig din hund

Du må aldrig straffe din hund for at spise afføring, ved f.eks. at tvære dens snude ned i afføringen eller ved at skælde den ud, den vil miste tilliden til dig og evt. forsøge sig med andre metoder for at “fjerne beviset”.

Prøv med ananas

Hvis du har problemer med, at din hvalp spiser sin egen afføring, så kan du prøve at blande et par små stykker ananas i foderet eller give dem ren. De fleste hunde synes slet ikke godt om ananas, efter at de har været en tur igennem fordøjelsessystemet og vil derfor hurtigt smage, at afføringen ikke er så lækker at gnaske i alligevel.

Den voksne hund

Har du en voksen hund, der pludselig begynder, at spise afføring, så skal du have kigget på hvorfor denne adfærd er begyndt. Får din hund for lidt stimulering, enten mentalt eller fysisk? Kan din hund risikere at have stress? Eller er den måske syg på en eller anden måde?

Tag en snak med din dyrlæge omkring problemet.