Indkald af hund – Lær din hund at komme, når du kalder

nov 6, 2018 | ADFÆRD & TRÆNING

Det er en stor fordel, at have en hund, der kommer når du kalder. Det gør, at den for eksempel kan få mulighed for at løbe frit i skoven eller på stranden, når det er muligt.

Start tidligt med træningen

En hvalp er meget modtagelig for at lære nye ting, og derfor er det en god ide, at begynde træningen af et indkald, så snart du får din hvalp hjem.

Vær klar med nogle lækre godbidder og kald din hvalp til dig et par gange dagligt, både inden døre og ude i haven. Kald på den med en glad og lys stemme og brug samme kommando, hver gang du kalder på den som for eksempel “Bella, kom!”.

Når din hvalp kommer hen til dig, skal du give den en masse ros og lade den smage de lækre godbidder, så den forbinder det at komme hen til dig med noget positivt.

Udover at øve indkald med din hvalp derhjemme, bør du også starte til hvalpetræning med din hund, hvor dig og din hvalp lærer indkald, i blandt andre hunde og forstyrrelser, samt andre øvelser, og hjælp til at få skabt en god relation mellem dig og din hund.

Indkald af en hvalp

 

Opbyg en god relation

En god relation mellem dig og din hund er alfa omega for et vellykket indkald.

Forestil dig, hvis din hund bliver råbt af, skældt ud, snakket til med hård og sur stemme eller lignende, så vil den bestemt miste lysten til at samarbejde med dig, den vil miste tilliden til dig og vil blive en trist hund.

Derfor er det vigtigt med en positiv indlæring af et indkald og andre øvelser, så din hund synes det er rart, at komme hen til dig. Det skal være sjovt og rart for din hund, at samarbejde med dig. Tænk på, at du skal være det bedste i verden for din hund.

Det kræver en masse træning, at få skabt en god relation, og her er det en rigtig god ide, at starte tidligt med din hvalp, det vil gavne dig meget, når din hvalp bliver ældre.

En god relation opbygger du ved at give din hund problemløsningsopgaver, positive samarbejdsopgaver, lydighedstræning og andre sjove øvelser og aktiviteter i samarbejde med dig, samt en masse kontaktøvelser.

Jo mere velstimuleret din hund er, jo mere modtagelig er den også for at samarbejde. Derfor er det utrolig vigtigt, at du sætter dig godt ind i din hunderaces behov, så du ikke får en understimuleret eller overstimuleret hund, men en hund der er velstimuleret.

LÆS OGSÅ: Øjenkontaktøvelsen – Verdens vigtigste øvelse

Indkald af en hund

 

Træning af et indkald

En god måde at træne et indkald, er ved at løbe væk fra din hund, gerne med lidt fart og spræl på, det gør at din hund vil blive nysgerrig på, hvad det er du har gang i. Når du er løbet lidt væk fra din hund, sætter du dig på hug, med ryggen eller siden til din hund, og kalder for eksempel “Bella, kom!”.

Så snart din hund kommer hen til dig, lægger du lidt godbidder på jorden, roser den en masse og klikker stille og roligt linen på dens sele igen, uden din hund næsten opdager det.

Det er rigtig vigtigt, at du ikke fanger ud efter din hund, løber efter den eller skælder den ud, mange hunde vil nemlig hurtig begynde at undgå, at komme helt hen, fordi det er blevet ubehageligt og truende for den, og det kan gå hen og blive rigtig svært, at få et vellykket indkald fremover.

Du kan med stor fordel, undgå at klikke linen på ved hvert indkald, det gør at din hund ikke forbinder det med at skal i snor, hver eneste gang du kalder på den.

Vend dig til kun at kalde på din hund 1 gang, den skulle nemlig gerne lære, at komme første gang der bliver kaldt, og ikke først efter 5 – 10 gange. Hvis ikke den kommer første gang, må du gå ind til den og klikke linen på, log den lidt væk fra stedet og lav så et par lette øvelser, som for eksempel sit + dæk og beløn og ros for dette.

Husk at træning, venlighed, belønning og tålmodighed betaler sig!