Islandsk fårehund – Den robuste hyrdehund

Den aktive og intelligente Islandske fårehund er en race, der har brug for tæt social kontakt med sin familie. Den skal have daglig aktivering som hyrdning, agility, problemløsninger og samarbejdsopgaver.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racens forfædre er de arktiske spidshunde fra den nordlige halvkugle. Spidshundefamilien er nogle af de ældste og mest oprindelige hunde der findes. De forskellige racer oprinder fra flere forskellige kontinenter og med vidt forskellige arbejdsområder, som for eksempel jagt på bjørne og elge, slæde- og trækhunde, vogtning af rensdyr, får og gårde og også selskabshunde.
Det der binder spidshundene sammen er altså ikke deres arbejdsområde eller slægtskab, men mere deres adfærd og deres ligheder. For eksempel har de alle opretstående spidse ører, spidse snuder og en hale der ligger oprullet over ryggen.
Racen Islandsk Fårehund blev bragt til Island af Vikingerne for over tusind år til tilbage. Hundene blev hurtigt populære og uundværlige hyrdehunde for det Islandske samfund.
Opblanding med andre racer og en hundesygeepidemi, der udbrød i 1900 tallet udryddede dog næsten den Islandske fårehund. Men med målrettet opsporing, registrering og avl af den oprindelig type, lykkedes det at redde racen fra at forsvinde helt.
Racen er i dag Islandsk nationalhund, og dens internationale racenavn er “Íslenskur Fjárhundur”.
I 1970’erne kom racen til Danmark, og siden hen er den blevet en mere og mere populær race. I starten af 2019 lå racen på en 24. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.
En Islandsk Fårehund er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for “Spidshunde” (Gruppe 5).
LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark
Er en Islandsk Fårehund en race for dig?
En Islandsk Fårehund er en aktiv, legesyg, intelligent og venlig hunderace, der knytter sig meget til sin familie. Den har et stort flokinstinkt, og har brug for meget social kontakt, og trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen.
Den er normalt glad for børn, og venlig overfor alle, hvad enten det er bekendte af familien eller total fremmede. Som vagthund er den derfor mindre egnet.
Du skal huske på, at racen er en hyrdehund, der driver får og andre dyr. Under dette arbejde bruger den også sin gøen til at flytte dyrene, samt til at holde rovfuglene væk. Derfor ligger det i instinktet, at racen gør en hel del. Med fornuftig indlæring fra racen er hvalp, kan man dog godt lære den at begrænse sin gøen.
Det er vigtigt, at den Islandske Fårehund får sin daglige aktivering, i form af enten hyrdearbejde, lydighedstræning, agility eller anden aktivering, hvor den kan få lov at samarbejde sammen med dig, og løse opgaver. Den vil ligeledes meget gerne være en del af familiens aktiviteter, og have sine daglige gåture i det fri. Den har for eksempel ikke brug for, at skulle ud og løbe eller cykle en masse kilometer.
Indendørs er racen som regel god til at slappe af, og ligger sig gerne som fodvarmer. Det er vigtigt, at racen også får ro ved siden af den ofte lidt hårde aktivitet. Træn den derfor ligeledes i ro, fra den er hvalp af.
Sundhed og helbred hos en Islandsk Fårehund
Racen er generelt en sund og stærk hund. Men der kan risikeres arvelige sygdomme som Hofteledsdysplasi (HD).
Du kan hjælpe til med, at racen forbliver en sund hunderace, ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter. På den måde sikre du dig bedre, at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.
Der findes en specialklub (Spidshundeklubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner ca. 46 cm. Tæver ca. 42 cm.
Vægt: Hanner 14 – 16 kg. Tæver 12 – 14 kg.
Levealder: 12 – 14 år.
Pels og pleje af en Islandsk Fårehund
En Islandsk Fårehunds pels er enten korthåret eller langhåret, begge med en tæt og blød underuld, der beskytter den godt mod vind og vejr. Den kræver en gennembørstning ca. en gang i ugen, og du skal forvente den fælder meget i de perioder, hvor underulden skiftes.
Pelsen er desuden vandafvisende og selvrensende, og kommer ikke til at lugte af våd hund.
Pelsfarve: Cremefarvet, rød, brun, gul, grå, sort, hvid eller en kombination af farverne imellem.
Træningsråd til en Islandsk Fårehund
- Træn kontakt- og øjenkontaktøvelser
- Brug sele i stedet for halsbånd
- Drop stress-lege som bold- og pindekast
- Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
- Træn med positive træningsmetoder, vær konsekvent
- Sørg for daglige aktiveringer
- Træn gerne hyrdning eller agility
LÆS OGSÅ: Stress-lege er skadelig aktivering af din hund