Jack Russell Terrier – Den livlige hund

dec 15, 2018 | RACER

Den aktive og intelligente Jack Russell Terrier, er en race, der har brug for en masse aktivering fysisk og mentalt. Den knytter sig meget til sin familie, og både giver og har brug for kærlighed.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige Grav- og Rottehunde, som fungerede som effektive gårdhunde og skadedyrsbekæmper af for eksempel grævlinger, mår, ræve, mus og rotter. Racens forfædre stammer oprindeligt fra England og kan spores tilbage til 1500 tallet.

Racen Jack Russell Terrier blev videreudviklet af Devonshire-præsten Jack Russell, fordi han ønskede at bibeholde den oprindelige jagtinstinkt, som mange af terrierne begyndte at miste en del af i slutningen af 1800 tallet, hvor man begyndte at inddele racerne, i forbindelse med hundeudstillinger. Dette betyder, at Jack Russell Terrieren er den race der kommer tættest på den oprindelige jagtterrier.

Jack Russell terriere har medvirket i film, tv-serier, kunst og bøger. Mest kendt er hunden “Eddie” fra tv-serien “Fraiser” og hunden “Milo” fra filmen “The Mask”.

I 2017 lå racen på en 14. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

En Jack Russell Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for “Terriere” (Gruppe 3).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Jack Russell terrier ruhåret hvalp

 

Er en Jack Russell Terrier en race for dig?

En Jack Russell Terrier er en aktiv, livlig, intelligent, selvstændig og venlig hunderace med et terrier temperament. Den har brug for at være i en familie, der sætter pris på et aktivt liv, da den har et stort behov for både fysisk aktivitet og mental stimulering.

Den knytter sig meget til sin familie og giver en masse kærlighed og forventer, at dette bliver gengældt.

Racen har et stort jagtinstinkt på grund af de velbevarede oprindelige egenskaber som jagtterrier. Derfor er det vigtigt, at racen bliver socialiseret godt på andre mindre kæledyr fra den er helt lille af.

Racen kræver en konsekvent men venlig opdragelse, og skal behandles med respekt, ellers vender den dig imod.

Den fungere godt til rigtig mange aktiviteter som for eksempel spor, agility, gravtræning og lydighed. Den bliver i dag også stadig brugt til jagt, fortrinsvis drivjagt.

Træning af indkald er en anden vigtig ting at træne intensivt, fra hunden er hvalp af.

Jack Russell Terrier

 

Sundhed og helbred hos en Jack Russell Terrier

Racen er generelt en sund og robust hund. Men i avlen er man alligevel bevidst om, og tager sine forholdsregler for de arvelige sygdomme, der er mulighed for at forekomme hos racen. Disse sygdomme kan for eksempel være Patella Luxation (løse knæskaller) eller Primary Lens Luxation (Pll), som er en smertefuld og blændende øjentilstand.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Jack Russell Terrier – Dansk Terrier klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 25 – 30 cm. Tæver 25 – 30 cm.

Vægt: Hanner 5 – 7 kg. Tæver 5 – 7 kg.

Levealder: 13 – 17 år.

Jack Russell terrier hvalp

 

Pels og pleje af en Jack Russell Terrier

En Jack Russell Terriers pels kan være ruhåret, glathåret eller broken, som er en mellemting mellem glat og ru. Den kan fælde en del og kræver jævnligt en gennembørstning.

Pelsfarve: Hvid, hvid med sort, hvid med tan (lys eller mørk) eller hvid med sort og brun.

 

Træningsråd til en Jack Russell Terrier

  • Start tidligt med socialisering
  • Start tidligt med træning af indkald og lineføring
  • Brug kropssele i stedet for halsbånd
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Leg ikke stresslege, som bold- og pindekast, trække- og brydelege.
  • Sørg for meget aktivering (fysisk og mentalt)

LÆS OGSÅ: Aktivering af hund – Sådan undgår du adfærdsproblemer