Japansk spids – Den snehvide hund

jan 4, 2020 | RACER

Den aktive og intelligente Japanske spids knytter sig til sin familie, som den har brug for tæt kontakt til. Den kræver moderat fysisk motion og en del mental stimulering.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racens forfædre er de arktiske spidshunde fra den nordlige halvkugle. Spidshundefamilien er nogle af de ældste og mest oprindelige hunde der findes. De forskellige racer oprinder fra flere forskellige kontinenter og med vidt forskellige arbejdsområder, som for eksempel jagt på bjørne og elge, slæde- og trækhunde, vogtning af rensdyr, får og gårde og også selskabshunde.

Det der binder spidshundene sammen er altså ikke deres arbejdsområde eller slægtskab, men mere deres adfærd og deres ligheder. For eksempel har de alle opretstående spidse ører, spidse snuder og en hale der ligger oprullet over ryggen.

Det vides ikke med sikkerhed, hvilke hunde der ligger til grund for den Japanske spids. Men det menes at være den store, hvide tyske spids blandet med andre hvide spidshunde fra lande som Canada, USA, Kina og Australien.

Renavlen af racen begyndte i Japan i 1920’erne, hvor den i år 1953 efter krigen blev godkendt som race. I 1964 blev den en anerkendt race i FCI, og i 1979 kom racen første gang til Danmark.

En Japansk spids er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “Spidshunde” (Gruppe 5).

Japansk spids

 

Er en Japansk spids en race for dig?

En Japansk spids er en venlig, intelligent og trofast hunderace, der knytter sig til sin familie. Den har som regel intet problem med andre hunde, og den kan fungere godt sammen med større børn, der behandler den ordentligt og roligt.

Racen er meget følsom, og derfor må den aldrig behandles hårdt. Den fungerer ligeledes bedst i en rolig familie uden alt for meget uro omkring sig.

Racen er aktiv og har brug for moderat fysisk motion og en del mental stimulering, hvor den får brugt sin hjerne på en god måde gennem problemløsningsopgaver, spor og lignende.

En Japansk spids kan være ret vagtsom, og ret gøende i tide og utide, hvis ikke man er opmærksom på at få det begrænset, fra den er lille af.

Træn altid din Japanske spids med venlighed, ros, varieret træning og i korte sekvenser ad gangen.

Japansk spids hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Japansk spids

Racen er generelt en fysisk og psykisk sund hund. Men der kan risikeres arvelige sygdomme som for eksempel Hofteledsdysplasi (HD) og albueledsdysplasi (AD).

Du kan hjælpe til med, at racen forbliver en sund hunderace, ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter. På den måde sikre du dig bedre, at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Spidshundeklubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 32 – 38 cm. Tæver 28 – 35 cm.

Vægt: Hanner 8 – 12 kg. Tæver 5 – 9 kg.

Levealder: 10 – 16 år.

Japansk spids

 

Pels og pleje af en Japansk spids

En Japansk spids har en lang og fyldig pels med en kort og tæt underuld. Selvom den har meget pels, kræver den ikke vanvittig meget pelspleje, men kan med en ugentlig gennembørstning holdes fint vedlige. Vær ekstra opmærksom på filtrer på de mere udsatte steder som under ørerne, under forbenene og ved halen og bagbenene.

Racen fælder meget 2 gange årligt, hvor den skifter alt sin underuld. Pelsen er vand- og smudsafvisende og skidtet vil derfor stille og roligt drysse af efter en tur i skoven.

Pelsfarve: Hvid

 

Træningsråd til en Japansk spids

  • Træn varieret og i korte sekvenser ad gangen
  • Træn kontakt- og øjenkontaktøvelser
  • Brug sele i stedet for halsbånd
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Sørg for mental stimulering ved siden af den fysiske motion

LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtig