Kastration af hund – Tænk dig nu om!

Kastration af hund fører ofte en hel del negative konsekvenser med sig, og er sjælden en god løsning for hunden. Desværre bliver stadig rigtig mange hunde fortsat kastreret, og i en meget ung alder.
Hvad er en kastration?
Når din hanhund bliver kastreret, bliver begge testikler fjernet fra pungen (Hos hunhunde fjernes æggestokke og livmoder). Det er en operation, der foregår i fuld narkose. Efter nogle uger stopper produktionen af testosteron. Denne form for kastration kan ikke fortrydes igen.
En hund kan også blive kemisk kastreret, hvor der føres et hormonimplantat ind under huden, der gør, at testiklernes aktivitet bliver undertrykt. Denne form for kastration kan godt fortrydes igen.
En kastration foregår ofte allerede, når hunden er omkring ½ år gammel, hvilket i sig selv er fuldstændig grotesk, fordi hunden langt fra er udvokset, medmindre det er fordi hunden direkte fejler noget, der gør en kastration nødvendig.
Hvorfor kastrerer en hund?
Som hovedregel bør ingen hunde kastreres som det første valg, og slet ikke i så ung en alder. Desværre er der i dag stadig rigtig mange dyrlæger, der anbefaler kastration, og mange hundeejere der lader sig påvirke af dette.
Grunden til at dyrlægen ofte anbefaler det og hundeejeren let lader sig påvirke, kan være fordi hunden stikker af hjemmefra, den er aggressiv overfor andre hanhunde, den letter ben op af alt og alle, den er overaktiv eller svær at styre, når der er løbske tæver i nabolaget eller på grund af andre adfærdsproblemer.
Men at kastrere sin hund på grund af adfærdsproblemer er ofte at springe over, hvor gæret er lavest, og for dyrlægerne, at få nogle gode penge i kassen. Og den der i sidste ende betaler den højeste pris, er hunden.
Der bliver aflivet cirka 20-40 hunde dagligt på grund af adfærdsproblemer, og størstedelen af disse hunde er kastreret. Det er nemlig langt fra altid, at en kastration virker efter hensigten.
Hvad sker der hos en kastreret hund?
- Hundens lugt ændrer sig (hunden lugter nu ikke af hanhund mere, ej heller af hunhund. Dette kan betyde, at andre hunde kan finde på at behandle den dårligt).
- Hunden bliver usikker. (Når produktionen af testosteron stopper, kan en lidt usikker hund, hurtigt blive endnu mere usikker. Det er nemlig især i testosteronet, at selvsikkerheden ligger. En usikker hund kan kan blandt andet føre til at hunden bliver aggressiv, begynder at gø mere eller begynder at urinere indendørs).
- Stofskiftet ændre sig (Når hele hormonbalancen ændre sig, ændre stofskiftet sig også, og derfor kan hunden have en større tildens til at blive overvægtig. En overvægtig hund trives ikke optimalt, og vil ofte have en forkortet levealder.
- Pelsen bliver kedelig (Det ses ofte at pelsen har tildens til at filtrer mere, og generelt se mere kedelig ud).
- Adfærdsproblemer opstår (flere eller andre adfærdsproblemer opstår som følge af de ændringer der pludselig sker med den kastrerede hund).
Hvis du ikke skal kastrere din hund, hvad gør du så?
Først og fremmest er en unghund en teenager, hvor hormonerne flyver rundt i kroppen. En teenager er ofte “ude af kontrol”, skal prøve grænser af, hører ikke efter osv. Men teenageren skal have tid til at vokse, lære og blive klogere, akkurat som hos os mennesker. Det er hvad der følger med, når man vælger at få en hund i hjemmet, fra den er hvalp af.
Oplever du problemer hos din hund, bør du som dit første valg, opsøge en dygtig adfærdsbehandler, som kan hjælpe dig med at se og finde årsagerne til, at din hund opfører sig som den gør. Du vil få nogle redskaber til, hvordan du kan træne din hund og afhjælpe problemerne.
Ofte er vi selv skyld i at problemer opstår eller at de bliver værre, fordi vi simpelthen ikke har nok viden om vores hunde, og på hvordan vi får problemer løst, på den bedste måde. En hund kræver viden, tid, træning og tålmodighed.
Derfor tænk dig nu om, før du lader din hund kastrere!
LÆS OGSÅ: Dårlige vaner hos hunden – Dårlige løsninger