Kleiner Münsterländer – Den alsidige jagthund

okt 20, 2018 | RACER

Den alsidige og venlige jagthund – Kleiner Münsterländer, er den mindste af de tyske hønsehunde og er en af de mest populære jagthunde i Danmark.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Kleiner Münsterländer stammer oprindeligt fra Tyskland og kan med stor sandsynlighed spores helt tilbage til 1500 tallet, hvor små hønsehunde (tyske spaniels) især var udbredt omkring Münster, nær ved grænsen til Holland.

Racen er af oprindelig stående jagthunde, som er en videreudvikling af stødende og stående fuglehunde. De skal kunne jage over et stort område i højt tempo, tage stand ved fært, støde fuglen op på kommando og apportere den nedskudte fugl.

I slutningen af 1800 tallet var racen ved at uddø, men et avlsarbejde blev sat i gang og reddede racen.
I 1912 blev Kleiner Münsterländeren godkendt, som race.

Racen er i dag en populær race og en af de mest populære jagthunde i Danmark. Den ligger på en 13. plads på Top 25 listen over populære hunderacer i Danmark i 2017.

En Kleiner Münsterländer er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Stående jagthunde” (Gruppe 7).

LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017

Kleiner Münsterländer

 

Er en Kleiner Münsterländer en race for dig?

Kleiner Münsterländeren er en energisk, intelligent og venlig jagthund, som kan fungere godt, som familiehund i en aktiv familie, der forstår at give den rette stimulering, da fejlstimulering kan stresse den og den kan ende med at mistrives og fungere mindre godt, som familiehund.

Racen har et stort behov for fysisk aktivering og mental stimulering hver dag og den skal blandt andet have mulighed for at kunne løbe frit.

En Kleiner Münsterländer er en jagthund og vil nyde godt af jagtarbejde og apportering, men kan sagtens fungere med andre former for aktiv aktivering.

Racen er en social hund, der knytter sig til sin familie, den vil gerne samarbejde og er meget opmærksom over for sine mennesker.

kleiner münsterländer løber galop

 

Sundhed og helbred hos en Kleiner Münsterländer

Racen er generelt en robust og sund hund, da man gennem avlen har stor fokus på at mindske hofteledsdysplasi (HD). Vælg derfor en hund med stamtavle og fra forældre der er tjekket, så racen bevare sin sunde status og du undgår, at få en hund med fysiske problemer.

Der findes en specialklub (Dansk Münsterländer klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Kleiner Münsterländer bliver 12 – 13 år gammel og har en størrelse på ca. 54 cm. i højden for hannerne og 52 cm. for hunnerne og med en vægt på mellem 18 – 26 kg.

Kleiner Münsterländer

 

Pels og pleje af en Kleiner Münsterländer

Pelsen er mellemlang, glat og let bølget. En grundig gennembørstning 2 gange om ugen kan holde den fri for filtrer og løse hår, så den fælder minimalt.

Pelsfarven ses i brun og hvid eller i brunskimlet med store brune pletter.

 

Træningsråd til en Kleiner Münsterländer

  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug en kropssele
  • Start tidligt med træning af indkald og signaler
  • Start tidligt med træning af lyde og bevægelser
  • Træn med positive træningsmetoder, men vær konsekvent
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Træn søgeøvelser og gå spor
  • Træn gerne apportering
  • Undgå stresslege, som for eksempel bold- og pindekast

LÆS OGSÅ: 13 ting der kan stresse din hund