Knurrer din hund af dig ved madskålen?

jul 17, 2019 | ADFÆRD & TRÆNING

Når din hund knurrer af dig ved sin madskål, er det ikke fordi den er aggressiv eller vil forsøge at tage magten eller lederskabet. Men i stedet er det en helt almindelig adfærd, der ligger bag problemet.

Er din hund aggressiv?

Har du oplevet, at din hund knurrer, hvis du kommer for tæt på dens madskål eller, hvis du prøver at tage madskålen med mad væk fra den?

Dette scenarie er noget mange hundeejere oplever eller har oplevet. Ofte bliver det tolket, som om hunden er aggressiv eller vil prøve at tage magten.

Men denne adfærd er faktisk noget, der ligger i hundens gener i forbindelse med forsvar af dens ejerskabszoner. Ejerskabszoner er et område omkring hunden, som forsvares mod konkurrenter.

Det er præcis lige som hos os mennesker. Vi har også nogle personlige zoner, hvor vi helst vil være os selv. Tænk for eksempel på, når du står og snakker med et fremmede menneske. Her vil du sikkert gerne have optil 1 meters afstand, ellers begynder du at føle et ubehag. Måske begynder aggressiviteten ligefrem at koge indeni.

Det der altså sker, når hunden knurrer ved sin madskål, er et zoneforsvar, fordi den føler du er en konkurrent, der vil tage maden fra den. Det har intet at gøre med aggressivitet, magtkamp, overtagelse af lederskab eller lignende. Det er en naturlig adfærdsreaktion, som bør respekteres.

Hund i zoneforsvar

 

Hvorfor starter din hund med at knurre?

Ofte er vi selv skyld i at der opstår “problemer” med knurren ved madskålen.

Et eksempel kunne være, at at en hvalp er kommet til sit nye hjem, hvor dens nye madskål med mad pludselige er anderledes og mere spændende. Du nærmer dig madskålen og hvalpen knurrer nu af dig. Det synes du er temmelig sjovt, og begynder nu at drille den med, at du vil tage dens mad fra den.

Et andet eksempel kunne være, at du klapper din hund, for at berolige den, når den begynder at knurre. Eller at du ligefrem viser at du er usikker, og begynder at bevæge dig mistænkeligt omkring den.

Problemet er at zoneforsvaret kan risikere at udvikle sig til, at din hund bliver en omvandrende konstant vogtende hund, eller det kan ende i voldsommere forsvar.

Derfor bør du respektere, at din hund har denne ejerskabszone i generne. Og i stedet for at skælde din hund ud eller begynde at drille den, hvis den begynder at knurre, bør du i stedet forebygge, at det bliver værre, og træne med din hund fra den er hvalp.

Ejerskabszone hos hund

 

Træn med din hvalp

Når du får hvalp i hjemmet, bør du allerede her påbegynde træning i at tage ting fra den. Her snakker vi både madskål, legetøj og andet. Det kan nemlig være vigtigt i situationer, hvor den har fået fat i noget som den ikke må spise eller bide i.

Samtidig træner du også din hvalp i, at du ikke er ude på at være en konkurrent, der er ude på at stjæle dens foder i tide og utide. Du undgår altså, at den begynder at forsvare sin mad over for dig, dine børn eller resten af familien.

Sæt sig på hug ved siden af madskålen, og hæld nu foder heri. Bliv siddende imens din hund begynder at spise. Efter lidt kan du stille og roligt gå væk derfra. På denne måde har du ikke trængt dig ind i din hunds føde ejerskabszone. Samtidig lærer du den, at du ikke er en konkurrent, der vil stjæle dens mad.

Når din hund har forstået, at du ikke er ude på at stjæle dens mad, kan du begynde at træne i at tage maden fra den engang imellem. Start i små trin, når den ikke er sulten. Flyt lidt på skålen, tag den op og sæt den igen, og udvid det senere til at du rejser dig og tager den med væk i længere tid.

Tænk på, at det hele tiden handler om, at du skal lære din hund, at den ikke behøver at være bange for, at du virkelig tager dens mad fra den, og at du er en konkurrent.

Træn altid positivt med masser af ros og belønninger.

God fornøjelse!

LÆS OGSÅ: De dæmpende signaler – Hundesprog