Korthåret hønsehund – Den alsidige jagtkammerat

maj 18, 2019 | RACER

En Korthåret Hønsehund er en selvstændig og loyal jagthund. Den er en rigtig allround hund, der egner sig godt til mange ting. Den har udover et aktivt liv, brug for en tæt social kontakt med sin familie.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelig stående jagthunde, som er en videreudvikling af stødende og stående fuglehunde. De skal kunne jage over et stort område i højt tempo, tage stand ved fært, støde fuglen op på kommando og apportere den nedskudte fugl.

Racen Korthåret Hønsehund stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor den blev fremavlet i slutningen af 1700 tallet. Især kan det ses på racens udseende og temperament, at den er krydset med Pointer.

Det er lidt uvist, hvornår racen præcist kom til Danmark, og først i 1910 blev racen fastsat som den standard vi kender i i dag.

I dag er racen en af de mest populære jagthunde i Danmark og i Tyskland og den lå i starten af 2019 på en 22. plads på Top 30 listen over populære hunderacer i Danmark i 2019.

En Korthåret Hønsehund er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Stående jagthunde” (Gruppe 7).

LÆS OGSÅ: Populære hunderacer 2019 – Top 30 Danmark

Sort korthåret hønsehund

 

Er en Korthåret Hønsehund en race for dig?

Den Korthårede Hønsehund er en selvstændig, tålmodig, loyal og lydig allround hunderace, der kræver en ejer med erfaring i racen. Den bør primært bruges som jagthund, men kan sagtens fungere godt som familiehund ved siden af det aktive liv. Den er normalt venlig overfor børn og fremmede, og den har brug for en tæt social kontakt med sin familie.

Som jagthund og allround hund har den et stort behov for fysisk motion og mental aktivering, med mange udfordringer og brug af sin næse. Den vil gerne apportere, og bør have mulighed for at kunne løbe frit en gang imellem.

Racen egner sig for eksempel godt som schweisshund, til drivjagt og pulkløb.

Start tidligt med socialisering, træning og opdragelse på en god og positiv måde, og tænk på at styrke tilliden mellem dig og din hund.

Korthåret hønsehund ryster sig

 

Sundhed og helbred hos en Korthåret Hønsehund

Racen kan have tildens til hofteledsdysplasi (HD) og det er derfor en god ide at undersøge opdrætter, sundhedspapirer og stambøger godt, for bedre at sikre dig, at forældrene ikke bærer på arvelige sygdomme.

Mavedrejning kan opstå hos racen, og du bør forebygge dette, ved ikke at motionere efter mad, og servere mindre portioner flere gange dagligt.

Der findes en specialklub (Korthaar klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 60 – 66 cm. Tæver 55 – 62 cm.

Vægt: Hanner 25 – 32 kg. Tæver 22 – 28 kg.

Levealder: 10 – 15 år.

Korthåret hønsehund

 

Pels og pleje af en Korthåret Hønsehund

Pelsen er helt tæt og kort, og kræver ikke meget pelspleje. Et fugtigt stykke skind kan tage de værste løse hår og skidt.

Pelsen er ikke særlig beskyttende overfor kulde, men når racen holdes i gang, fryser den som regel ikke.

Pelsfarve: Brun og hvid, sort og hvid, brun eller brunskimlet med brunt hoved

 

Træningsråd til en Korthåret Hønsehund

  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug en kropssele
  • Start med tidlig socialisering på andre hunde og mennesker
  • Start tidligt med træning af indkald, signaler, lyde og bevægelser
  • Træn med positive træningsmetoder, men vær konsekvent
  • Træn i korte sekvenser ad gangen
  • Beløn din hund meget med godbidder, ros og leg
  • Træn søgeøvelser, apportering og gå spor

LÆS OGSÅ: Ruhåret hønsehund – Den populære jagthund