Labrador Retriever – Den populære verdensrace

Den venlige, pålidelige og glade Labrador Retriever, er en alletiders familiehund samtidig med, at den har multitalentfulde evner. Den bliver ofte brugt som servicehund, narkohund og meget andet.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen Labrador retriever stammer oprindeligt fra Newfoundland, men er fremavlet i England fra 1800 tallet.
Racen er af oprindelige apporterende fuglehunde, som er en videreudvikling af de gamle vandhunde, som blev brugt til apportering i vand og til hjælp hos fiskerne. De blev videreudviklet til specifikt at apportere nedskudt småvildt på land og i vand.
Forfaderen til racen var John’s Water Dog, som til de fleste andre moderne retrievere.
Labradoren blev en selvstændig anerkendt race i den engelske kennelklub i 1904 og omkring år 1950 kom racen til Danmark, hvor den i dag er yderst populær som familiehund, jagthund og alsidig brugshund.
Racen har ligget nummer 1. mange år i træk, som den mest populære hunderace i Danmark.
Labrador retrieveren er en jagthund og hører under FCI-gruppen for “Apporterende jagthunde” (Gruppe 8).
LÆS OGSÅ: Top 25 populære hunderacer i Danmark i 2017
Er en Labrador retriever en race for dig?
En “Lab” er nok den bedste familiehund af alle racer, fordi den har et enestående menneskevenligt temperament. Racen er god ved børn og andre dyr, og er en af de mest pålidelige, lydige og multitalentfulde hunderacer i verden, hvilket også er grunden til den store popularitet.
Racen kræver en del fysisk aktivering og mentalstimulering hver dag. Og da den egner sig fortræffeligt godt til rigtig mange ting, og er meget lærenem, er der rig af muligheder for aktivering, hvad end det er lydighedstræning, jagt eller anden hundesport.
Racen bliver ofte brugt som blandt andet førerhund, servicehund, bombehund, schweisshund, redningshund og narkohund.
Labradoren har en medfødt trang til, at apportere og vil hente næsten alt hvad du beder den om. Undgå dog stresslege som pinde- og boldkast, og sørg i stedet for sunde former for træning og apportering.
Labradoren er utrolig vandglad og er en fremragende svømmer. Som vagthund er det ikke Labradoren du skal foretrække.
Et godt valg til en familiehund er den gule Labrador, fordi den som regel er mere rolig, og hviler mere i sig selv end de andre farver.
Sundhed og helbred hos en Labrador retriever
Der findes en række arvelige sygdomme hos Labrador retrieveren, som hofteledsdysplasi (HD), øjensygdomme, albuledsdysplasi og osteochondrose.
Som hvalpekøber bør du vælge en hvalp med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, så du sikre dig at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer.
Hver opmærksom på at der findes forskellige avlslinier, som du bør sætte dig godt ind i, inden du anskaffer dig en labrador. Det kan nemlig være af stor betydning, at du får valgt den “korrekte” hund, afhængig af hvad du påtænker at bruge den til.
Der findes en specialklub (Dansk Retriever Klub) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
En Labrador retriever bliver 10 – 14 år gammel. Størrelsesmæssigt varierer den fra 54 – 56 cm. i højden og 25 – 32 kg. i vægt for tæver og 56 – 57 cm. i højden og 25 – 34 kg. i vægt for hanner.
Pels og pleje af en Labrador retriever
Pelsen er halvkort og tæt med en underpels, der er isolerende og vandafvisende. Den kræver ikke den store pelspleje, dog kan det være en god ide, at børste den en gang i ugen, for at få løse hår væk, da den har tildens til, at småfælde lidt meget af tiden.
Pelsfarven er forskellige gule varianter, sort eller chokoladefarvet, med en eventuel hvid brystplet.
Racen er ekstremt madglad, og det er derfor vigtigt ikke, at overdosere foderet, da den som regel vil spise alt, hvad den kan komme i nærheden af, og dermed nemt kan blive overvægtig. Pas ligeledes på alt andet spiseligt på borde og andre steder i huset.
Træningsråd til en Labrador retriever
- Brug kropssele
- Træn gerne apportering
- Træn selvstændighedsøgende øvelser
- Træn med positive træningsmetoder
- Undgå for meget brug af “Nej”
- Brug gerne genstande som belønning
- Pas på med for mange godbidder (meget madglad)
LÆS OGSÅ: Golden Retriever – Den gyldne henter