Leishmaniasis – Den alvorlige tropesygdom

Leishmaniasis er en sygdom der forårsages af en parasit, der spredes via sandfluer i de varme og tropiske dele af landet. Sygdommen kan have alvorlige konsekvenser for den ramte hund.
Hvad er Leishmaniasis?
Leishmaniasis er en sygdom der skyldes Leishmania, som er en lille parasit (protozoe), der primært har sandfluer (Phlebotomus og Lutzomyia) som deres mellemvært.
Sandfluen er mindre end en almindelig myg, og kan være svær at se med det blotte øje, og så er de helt lydløse når de flyver.
Sygdommen er en zoonose, hvilket betyder, at også vi mennesker kan blive smittet fra dyr, der har sygdommen. For eksempel rammer sygdommen ofte fattige mennesker i Afrika, Asien og Latinamerika.
I det tropiske og tempererede Sydeuropa (Spanien, Portugal, Italien, Grækenland og Kroatien) trives sandfluerne også rigtig godt, og der kan være risiko for at din hund bliver smittet, hvis du rejser hertil med din hund.
Sandfluerne yngler i jord, som de foretrækker er varm og tør. Klimaet er altså afgørende for deres udbredelse.
I Danmark findes der som hovedregel ikke Leishmaniasis, fordi der ingen sandfluer er på grund af klimaet. Men det ses alligevel en gang imellem, at hunde der har været med på ferie sydpå, eller hunde der bliver importeret til Danmark, tager sygdommen med sig til Danmark.
Sådan smittes din hund med Leishmaniasis
Smitten sker når en inficeret sandflue bider hunden, hvorefter den lille parasit trænger ind i hundens celler.
Bliver din hund smittet, kan det medfører meget alvorlige konsekvenser, og det kan ende dødeligt for din hund. Nogle hunde undgår dog helt at blive syge af infektionen, mens nogle hunde bliver langvarigt inficerede, uden at de udviser symptomer, men kan være smittebærer i op til mange år.
Sygdommen kan forebygges med hundehalsbånd som for eksempel Scalibor halsbånd, der har en afskrækkende effekt på lopper, flåter og sandfluer. For at halsbåndet kan virke optimalt skal det sidde tæt ind på huden, hvilket betyder at det på lang/tykpelsede hunde er mindre effektivt. Vær også opmærksom på at halsbåndet afgiver gift, der trænger ind i din hunds krop, akkurat som mange andre loppemidler. Derfor bør du overveje nøje, hvor stor risikoen for smitte er hos din hund, inden du begynder at bruge halsbåndet.
Ved at holde din hund indendørs om aftenen omkring solnedgang, og i de tidlige morgentimer, hvor sandfluerne er mest aktive, kan du mindske risikoen for smitte.
Det er også muligt at vaccinere din hund mod Laishmania-parasitten, men vaccinen giver ikke en fuld beskyttelse, men kan reducere chancen for at din hund bliver syg. Det vil sige, at selvom du lader din hund vaccinere, anbefaler dyrlægerne alligevel, at man bruger et afskrækkende middel som for eksempel Scalibor halsbånd.
Symptomer på Leishmaniasis
- Hudproblemer (skæl, hårløshed, sår, betændelse)
- Vægttab
- Diarre
- Hævede lymfeknuder
- Tab af muskelmasse
- Anæmi (mangel på røde blodlegemer)
- Næseblødninger (livstruende)
- Blodmangel
- Led- og muskelforandringer (smertefulde)
- Lever- og nyreskader til nyresvigt
Behandling af Leismaniasis
Diagnosen kan stilles via prøver fra lymfeknuder, knoglemarv eller en blodprøve. Det kan tiltider være nødvendigt med flere prøver for at påvise smitten.
Behandlingen kan være en langsommelig proces og være meget belastende for nyrene. Hunden skal højest sandsynligt indlægges og have injektioner, samt overvåges. Hvis hunden kommer godt igennem behandlingen, bør den herefter undersøges hver 3. måned, fordi der er risiko for udbrud igen.