Lhasa Apso – Den tibetanske løvehund

Den lille kærlige og behagelige Lhasa Apso er en hunderace, der knytter et tæt bånd til sin familie, som den har brug for tæt kontakt med. Racen fælder meget lidt, og regnes som allergivenlig.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.
Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på at få dyr med dværgvækst.
Historiske beretninger helt tilbage fra 800 f.Kr. viser at Lhasa Apso’er var populære i Tibets klostre som selskabshund og vagthund. Hos de adelige i hoffet var de også populære og blev betragtet som lykkebringer.
Først i 1934 blev racen en anerkendt selvstændig race, og udbredelsen til den vestlige verden begyndte først rigtigt i det 20. århundrede.
Racen bliver i dag betragtet som den ægte Tibetanske Løvehund.
En Lhasa Apso er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).
Er en Lhasa Apso en race for dig?
En Lhasa Apso er en nysgerrig, venlig og social race der har brug for tæt kontakt til sin familie. Overfor fremmede kan den ofte være lidt mistroisk og vagtsom. Den kan fungere fint med børn, hvis den bliver behandlet ordentligt og roligt.
Racen har brug for sine daglige gåture og mental stimulering i form af for eksempel søgeøvelser og problemløsningsopgaver.
Opdragelse og træning af en Lhasa Apso skal altid foregå venligt, konsekvent og positivt og aldrig med magt og skældud. Det kan være en god ide at variere træningsopgaverne og måske være lidt opfindsom. Beløn rigeligt og hav en god tålmodighed omkring hunden.
Racen er en selskabshund, og vil mistrives, hvis den efterlades alene i længere tid eller meget til sig selv.
Sundhed og helbred hos en Lhasa Apso
Racen er en såkaldt Brachycephale. Brachycephal betyder “kort-hovedet” eller “kortsnudet” og er en bevidst måde racen er avlet på. Desværre giver denne hovedform ofte problemer med blandt andet vejrtrækningen.
Udover Lhasa Apso er blandt andet også Fransk Bulldog, Mops, Shih Tzu, Pekingeser og Griffon bruxellois også Brachycephale racer.
Tandsten og dårlig mundhygiejne ses også hyppigt hos racen, og du bør derfor sørge for tandbørstning hver dag og supplere med tandrensende tyggeben.
Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.
Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner 24 – 28 cm. Tæver 23 – 27 cm.
Vægt: Hanner 6 – 8 kg. Tæver 5 – 7 kg.
Levealder: 12 – 16 år.
Pels og pleje af en Lhasa Apso
En Lhasa Apso har en lang og tyk pels med underuld, og den kræver en del pelspleje med jævnlige gennembørstninger og månedlige vasketure og føntørring.
Pelsen kan klippes, hvis ikke du ønsker at gå på udstilling med din hund.
Racens tykke pels beskytter den godt, da den har været vandt til at leve i et hårdt og ekstremt klima i Tibet.
Den fælder meget lidt og går for at være en allergivenlig hunderace.
Pelsfarve: Sort, hvid, brun, gylden, honey, sandy, mørkegrå, flerfarvet, skifer- eller røgfarvet.
LÆS OGSÅ: 10 allergivenlige hunderacer
Træningsråd til en Lhasa Apso
- Træn i korte sekvenser og varier træningen
- Træn meget øjenkontakt
- Brug hundesele i stedet for halsbånd
- Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
- Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
- Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
- Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
- Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent