Lopper hos hunde – De blodsugende insekter

mar 19, 2019 | SUNDHED & PLEJE

Lopper kan være til stor irritation hos en hund, og lopperne kan være rigtig svære at slippe af med, hvis først de er kommet i hjemmet. Det kræver behandling af både hund, hjem og andre husdyr.

Hvad er og gør en loppe?

En loppe er et lille insekt på 1 – 5 mm. længde med en farve fra lysebrun til mørk og sort. Den har nogen veludviklede springben, og kan hoppe over 30 cm. Hunloppen er den største.

Der findes et par tusinde forskellige loppearter, der angriber pattedyr og fugle. Den mest almindelige loppe er katteloppen (ctenocephalides felis), der angriber både katte og hunde. Selve hundeloppen (ctenocephalides canis) der kun angriber hunde, er mere sjælden. Til tider ses det også, at hunden angribes af menneskelopper, kyllingelopper og pindsvinelopper.

Lopper suger blod med deres snabel og udskiller samtidigt et stof, der forhindre blodet i at størkne. Dette stof er det stof der giver kløe. Når lopperne parrer sig, lægger hunloppen æg efter blot få dage. Loppen lever 50 – 100 dage, og lægger gerne 20 – 30 æg om dagen. Æggene klækkes efter 2 – 10 dage, og ud kommer små larver. Larverne gemmer sig i revner og sprækker, og efter ca. 2 uger forpupper de sig, og ud kommer en loppe. Når larverne forpupper sig, kan de ligge trygt og rart i deres pupper i rigtig lang tid, indtil de optimale forhold viser sig.

Loppe

 

Symptomer på lopper

  • Kløe og irritation
  • Rødme eller røde pletter med lys kant
  • Pustler (bumser) og skorper
  • Hårtab og eksem på grund af kløen

Nogle hunde udvikler loppeallergi, og bare et enkelt loppebid kan udløse en rigtig slem kløe. Det ses også at hunde der er slemt ramt af mange lopper, kan føre til anæmi (blodmangel).

Loppen kan ligeledes være skyld i bændelorm (dipylidium caninim) hos hunden, da den kan overføre denne. Derfor bør dyr der har haft lopper, også behandles med et ormemiddel.

Lopper på hund

 

Behandling af lopper

Når der skal behandles for lopper, er det vigtigt, at det ikke kun er hunden der får en behandling. Loppeæg, loppepupper og lopperne vil nemlig være rundt omkring i alle omgivelserne også. Dette og puppens evne til at gå i dvale er nogle af årsagerne til loppens succes i at overleve.

Eksempel: Du er taget i sommerhus med din hund som har lopper. Lopperne ligger æg, som falder af i omgivelserne. Æggene bliver til larver, som forpupper sig. Nu tager I hjem igen, og kommer først tilbage til sommerhuset en måned senere. Så snart larverne inden i pupperne registrerer, at der er en hund i nærheden, klækker de, og det kan altså føre til et rigtigt stort loppeangreb på en gang. Og nu starter hele loppens livscyklus forfra igen.

Der skal altså støvsuges grundigt, vaskes alt hvad der kan vaskes som puder og tæpper, og det anbefales efter grundig rengøring, at bruge et loppemiddel til at spraye rundt i hjemmet i sprækker og kroge.

Husk også, at bilen skal have en ordentlig omgang, hvis din hund har opholdt sig heri.

Der findes mange forskellige loppemidler på markedet. Mange af dem indeholder gift som trænger ind i din hunds krop. Du bør derfor overveje meget kraftigt, at bruge et produkt der er 100 % naturligt.

Her kan nævnes for eksempel produkter fra Biospotix, som fås i en spray både til hunden og en til omgivelserne.