Må hunde spise kastanjer?

okt 23, 2018 | FODER OG GODBIDDER

Kastanjetræer vokser overalt i parker, skove og på stier rundt omkring i Danmark. Træet blomstrer i maj-juni og i september-oktober falder kastanjerne af træet.

Kastanjer kan give din hund forgiftning

Hestekastanjerne er dem vi bedst kender, fra de kastanjer vi samler og laver figurer ud af om efteråret.

Hvis din hund spiser en kastanje, er der stor risiko for forgiftning, fordi kastanjerne indeholder et toksisk stof der hedder glycosidet aesculin, som din hund ikke kan tåle. Bark, blomster og blade indeholder også stoffet, endda mere end selve kastanjen gør.

Symptomerne viser sig normalt inden for 2 dage efter, at din hund har spist kastanjer. I mere sjældne tilfælde kan symptomerne vise sig allerede inden for 1 til få timer efter.

Har du mistanke om, at din hund har spist kastanjer, bør du straks tage kontakt til din dyrlæge, så I hurtigst muligt kan forhindre giften i at sprede sig i kroppen. Dyrlægen vil som regel give din hund et brækmiddel, aktivt kul og eventuelt en maveskyldning.

  • Opkast og diarré
  • Savlen og dehydrering
  • Feber og mavesmerter
  • Nedsat appetit og øget drikkelyst
  • Kramper, stivhed og lammelser

Kastanjer

 

Kastanjer kan sætte sig fast i tarmen

Der hvor kastanjer også kan være rigtig farlige er, hvis din hund sluger en kastanje, der sætter sig fast i tarmen. Det er som regel oftest hvalpe og unghunde, der finder dem interessante at gnaske i eller lege med.

Sluger din hund en kastanje er det en akut diagnose, der kræver meget hurtig behandling. En kastanje der sætter sig fast, kan nemlig lukke for blodtilførslen til tarmvævet og på grund af manglende ilt og blodtilførsel, vil tarmvævets celler dø.

Kastanjen skal derfor fjernes hurtigst muligt, hvilket sker igennem en akut operation. Nogle dyrlæger kan mærke sig frem til kastanjen i tarmen, hvis det er en stor kastanje og det er noget dyrlægen har erfaring i. Andre gange vil det kræve et røntgenbillede, for at påvise, at en kastanje sidder fast.

Pas derfor godt på din hund, når i er på tur i efteråret og når dine børn laver kastanjefigurer og leger med hunden. Lær dem, at de ikke må kastes og gives til hunden.

Det ses hyppigere at en kastanje sætter sig fast, end at der sker en forgiftning på grund af kastanjer.

LÆS OGSÅ: Disse 2 ting bør du altid have i dit hjem