Malteser – Den ældgamle selskabshund

Den lille livlige og kærlige Malteser er en meget social race, der knytter sig tæt til sin familie. Den trives ikke efterladt alene i længere tid eller efterladt meget til sig selv.
Racens oprindelse og frem til i dag
Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.
Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på, at få dyr med dværgvækst.
Bichon hunderacerne har været populære skibshunde i Middelhavsområderne og Malteseren blev meget populær hos de adelige kvinder som selskabshund og sengevarmer.
Malteseren menes at være en af de ældste racer. Dens racenavn stammer fra Malta, hvor den først blev en anerkendt race.
Racen regnes som en del af Bichon-familien, og går stadig sydpå under navnet “Bichon Maltese”. Udover Malteser består Bichon-familien også af Bichon Bolognese, Bichon Havanais, Coton de Tuléar og Löwchen.
I 1970’erne kom Malteseren til Danmark, men her er den aldrig blevet særlig udbredt.
En Malteser er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).
Er en Malteser en race for dig?
En Malteser er en lille livlig, legeglad og intelligent hunderace der knytter sig meget til sin familie. Den kan fungere fint med børn, hvis de behandler den ordentligt. Andre mindre husdyr i familien er normalt heller ikke et problem sammen med Malteseren.
Racen er en selskabshund, der har brug for meget og tæt kontakt med sin familie, og den vil mistrives, hvis den efterlades alene i længere tid eller meget til sig selv. Derfor bør du altid sikre dig, at du kan tilbyde en Malteser et meget socialt liv, inden du anskaffer dig denne race.
Racen vil gerne samarbejde og den er meget lærenem, og du kan derfor sagtens lære den forskellige hundetricks og andre mere avancerede øvelser.
En Malteser vil meget gerne ud og opleve, lege, være aktiv og få nye positive indtryk. Indendørs er den som regel rolig og hengiven.
Træn og opdrag din Malteser med venlighed og vær konsekvent. Pas på med at overbeskytte den, da det kan resultere i en usikker hund.
Sundhed og helbred hos en Malteser
Racen er generelt en sund og robust hunderace, der kan blive ret gammel. Men racen kan have tildens til hud- og øjenproblemer, og du bør være ekstra opmærksom på en god mundhygiejne, da mindre racer ofte hurtigere udvikler tandsten.
Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.
Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.
Højde: Hanner 21 – 25 cm. Tæver 20 – 23 cm.
Vægt: Hanner 3 – 5 kg. Tæver 3 – 4 kg.
Levealder: 14 – 15 år. I mere sjældne tilfælde kan den blive helt op til 20 år gammel.
Pels og pleje af en Malteser
En Malteser har en lang, fin og silkeagtig pels. Den kræver omfattende pelspleje, hvilket du skal være indforstået med, inden du anskaffer dig racen. Der skal daglige børstninger til, for at holde den fri for filtrer i pelsen, og ligeledes skal den jævnligt i bad og føntørres. Dens lange skæg skal desuden rengøres dagligt.
En Maltesers pels går tilgengæld for at være stort set fældefri.
Pelsen kan klippes kort, hvis det ønskes, men dette er ikke tilladt på udstillinger.
I solskin skal du passe på solskoldning, hvis dens pels har midterskilning på ryggen.
Pelsfarve: Hvid
Træningsråd til en Malteser
- Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
- Træn meget og direkte øjenkontakt
- Brug sele i stedet for halsbånd
- Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
- Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
- Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
- Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
- Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
LÆS OGSÅ: Øjenkontaktøvelsen – Verdens vigtigste øvelse