Mops – Den drillesyge klovnehund

jan 12, 2019 | RACER

Den charmerende og legesyge Mops, er en hund der har brug for meget kærlighed og opmærksomhed fra sin familie. Den har brug for daglige gåture og en del mental stimulering.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens forfædre er meget gamle og stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på, at få dyr med dværgvækst.

Modsat mange af de andre små selskabshunde, har Mopsen dog ikke rigtig en fortid som “arbejdshund”, men blev i Kina avlet med det formål, at være selskabshund for det kinesiske hof og adel. Racen blev senere populær hos munkene i Tibet, hvor de blev holdt som kæledyr i klostrene.

I 1600 tallet bragte hollandske søfarere racen til Europa, og den blev hurtigt populær i flere europæiske lande hos hoffet.

Mopsen har medvirket i filmen “Men in Black” og tegnefilmen “Pochahontas” og flere kendte har ejet eller ejer en mops, her kan nævnes blandt andet Tori Spelling, Gerard Butler og Jessica Alba.

Racen er i dag i Danmark også en populær race og lå i 2017 på en 25. plads over de mest populære hunderacer i Danmark.

En Mops er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

Mops på en mark

 

Er en Mops en race for dig?

En Mops er en lille charmerende, social, drille- og legesyg hunderace, der har brug for meget opmærksomhed og kontakt med sin ejer og familie.

Den fungerer normalt fint med børn og andre mennesker og kæledyr. Mopsen vil dog gerne være centrum for familiens opmærksomhed, så er der andre kæledyr i familien, vil de få kamp til stregen.

Racen har så meget brug for kærlighed og opmærksomhed, at den kan finde på at lave sjove ansigtsudtryk og små tricks og klovnenumre for at blive set og få kontakt.

Racen er en rigtig puttehund, men det betyder ikke, at den ikke har brug for sine daglige gåture. Udover daglige gåture, har racen også brug for en hel del mental stimulering.

På grund af racens ansigtsstruktur snorker og grynter den en hel del. Du må ikke udsætte den for ret meget fysisk aktivitet i varmt vejr på grund af vejrtrækningsproblemer.

En Mops kan være meget opfindsom og til tider lidt stædig, men er generelt meget åben for indlæring. Vær venlig, konsekvent og motiverende når du skal træne din Mops.

Sort Mops

 

Sundhed og helbred hos en Mops

Racen er en såkaldt Brachycephale. Brachycephal betyder “kort-hovedet” eller “kortsnudet” og er en bevidst måde racen er avlet på. Desværre giver denne hovedform ofte problemer i form af vejrtrækningsproblemer og andre problemer.

En Mops er en af de racer, der har den korteste snude af alle Brachycephale racerne, og kan derfor lide af alvorlige vejrtrækningsproblemer. Udover Mops er blandt andet også Fransk Bulldog, Shih Tzu, Pekingeser og Griffon bruxellois også Brachycephale racer.

Ønsker du at eje en Mops, skal du være meget varsom med, hvor du køber din hund. Der foregår en hel del illegal handel med ulovligt importerede hunde, hvor hundene er vokset op med manglende sundhedsundersøgelser og under kummerlige forhold. Derudover avles der lidt på må og få blandt mange tvivlsomme private opdrættere.

Vælg derfor kun din Mops med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, så du sikre dig, at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og andet vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 25 – 30 cm. Tæver 25 – 30 cm.

Vægt: Hanner 5 – 9 kg. Tæver 5 – 9 kg.

Levealder: 10 – 15 år.

Mops hvalp

 

Pels og pleje af en Mops

Pelsen er kort og fin med en tæt underuld. Ved at børste den igennem dagligt, mindsker du fældning, da en Mops kan fælde en hel del hele året rundt.

Huden i ansigtet har folder og skal holdes rene og tørre herunder.

Du bør sørge for god mundhygiejne med daglige tandbørstninger og supplere med tandrensene tyggeben, da racen har tildens til hurtigt at få tandsten.

Pas på med overvægt hos Mopsen, da den elsker mad. Giv den et godt kvalitetsfoder og undgå for mange lækre godbidder.

Pelsfarve: Sort, sølv, abrikos og fawn.

 

Træningsråd til en Mops

  • Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
  • Træn meget og direkte øjenkontakt
  • Brug en god kropssele
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent
  • Ingen fysisk overlast i varmt vejr
  • Sørg for en del mental stimulering

LÆS OGSÅ: Derfor er mental stimulering af din hund vigtig