Papillon – Den lille sommerfuglehund

sep 22, 2018 | RACER

Den venlige og elegante Papillon, med sine store opretstående sommerfugleagtige ører, er både en intelligent og lærenem hunderace.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen Papillon er en gammel race, der kan spores tilbage til det 13. århundrede, hvor den var afbildet på mange kongelige malerier. Dog var der i den tid kun papilloner med hængeører og først senere hen, kom racen med opretstående ører til. Den stammer oprindeligt fra områder omkring Frankrig, Spanien og Belgien.

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk eller sige til, når fremmede kom på besøg.

Racen med hængeører har i dag sit eget racenavn Phaléne.

Papillon betyder sommerfugl på Fransk.

Racen blev først udbredt i Danmark i 1956.

En Papillon er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

LÆS OGSÅ: Phaléne – Den robuste natsværmer

Papillon

 

Er en Papillon en race for dig?

Den lille elegante hund er en venlig, intelligent, energisk, glad og vagtsom hund. Racen er lærevillig og kan sagtens lære forskellige hundetricks eller deltage i lydighedstræning eller agility.

Racen er en god familiehund, dog skal man være lidt varsom, hvis der er mindre børn i huset. Sørg for, at de ikke bærer rundt på hunden, da racen er ret skrøbelig og lær generelt børnene, at omgås hunden på en god og rolig måde.

Racen er nysgerrig og vagtsom og vil ofte gø af de forskellige lyde der kommer, hvilket gør den knap så velegnet, til at bo i et lejlighedskompleks.

Racen er god til at tilpasse sig i familien, men er en aktiv race og den elsker, at komme ud og dyrke udendørsaktiviteter.

Der findes en specialklub (Papillon og Phalene klubben) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

En Papillon bliver 13 – 15 år gammel. Størrelsesmæssigt er racen ca. 28 cm. i højden for begge køn og 3 – 5 kg. i vægt.

Sommerfuglehunde

 

Træningsråd

  • Træn i korte sekvenser og i roligt tempo
  • Træn med positive træningsmetoder
  • Træn øjenkontakt
  • Brug kropssele
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Pas på med, hvilke hunde din hund leger med, da racen er skrøbelig

 

Pels og pleje af en Papillon

Pelsen er lang, blank og silkeagtig uden underuld. Den kræver ikke den vilde pleje, men den lange pels på ører, hale og brystet skal helst friseres hver dag, for at undgå filtrer.

Pelsfarverne ses i hvid og brun, sort og hvid, rød og hvid, gulbrun og hvid og sable.

Tandsten kan være et stort problem for den lille hund, hvorfor tandbørstning er en god ide, at få indlært hunden fra den er hvalp af, ellers kan det føre til dårlige tænder, smerter og udtrækning af tænder.