Pasgang og trav – Hundens gangarter

Hunden har 4 gangarter, hvoraf trav er den mest almindelige gangart for hunden. Når hunden går pasgang kan det skyldes “dovenskab” eller fysiske problemer i bevægeapparatet.
Trav er den naturlige gangart
Hunden har 4 gangarter. Skridt, pasgang, trav og galop.
Trav hos langt størstedelen af alle hunderacer, er den mest normale gangart. Især er trav en vigtig gangart over længere strækninger, fordi trav belaster hundens krop mindst.
Trav er muskelopbyggende, og er du ude og løbe eller cykle med din hund, bør du altid sørge for at den bevæger sig i trav. Den bør aldrig galopere, medmindre det er meget kortvarigt. Det er altså dig der skal tempo-justere, og ikke løbe og cykle hurtigere end, at din hund kan løbe pænt i trav ved siden af. I trav mødes for- og bagben på midten, på skift i den ene og den anden side af kroppen.
Du kan sagtens træne din hund i at blive bedre til at trave i et pænt jævnt tempo. Øv temposkift, for eksempel i nogle store cirkler. Du vil også selv blive klogere på, hvilket tempo din hund skal løbe i, for at den holder sin pæne trav, og ikke slår over i galop eller løber pasgang.
I videoen ses først pasgang og derefter trav, begge i slowmotion.
Er pasgang så godt eller skidt?
Der findes mange forskellige meninger og teorier om, hvorfor hunden går pasgang. Mange mener at pasgang er noget negativt og uønsket, men det behøver det ikke altid at være.
Mange hunde bevæger sig faktisk i pasgang, fordi det er energibesparende. Når hunden går pasgang, bevæger den på skift de to ben i den ene og den anden side af kroppen. Du vil især opleve, at din hund går pasgang, når I går i et stille og roligt tempo, fordi der ikke er fart nok på, til at hunden slår over i trav.
Det er en rigtig god idé ofte at lægge mærke til, hvordan din hund går. Fordi, hvis din hund for eksempel altid går i pasgang, så er det altså ikke sikkert, at det bare er fordi, at den er doven. Det kan nemlig også godt risikere, at skyldtes et fysisk problem, der gør det vanskeligt for den at trave.
For eksempel ses det engang imellem hos slædehunde, at en hund får en låsning i ryggen eller lignende, på grund af fejl seletøj eller andet, der gør at hundens ryg belastet forkert eller for meget. Men det kan altså ske hos alle racer. Voldsom leg, et forkert skridt, hoppen op og ned af ting, utilpasset hundesele og mange andre ting, kan også sagtens forårsage skævheder og låsninger, der gør, at hunden begynder at bevæge sig i pasgang, for at aflaste problemet.
Få derfor altid din hund tjekket hos dyrlægen, en kiropraktor eller anden specialist, hvis du er i tvivl eller er bekymret over din hunds bevægelser, helbred eller adfærd.
LÆS OGSÅ: 10 råd til dig der gerne vil cykle med din hund