Pekingeser – Den kinesiske kejserhund

apr 20, 2019 | RACER

Den lille kærlige og trofaste Pekingeser er en hunderace, der knytter sig tæt til sin familie. Den kan tiltider være lidt stædig, men bør altid behandles godt og med værdighed.

Racens oprindelse og frem til i dag

Racen er af oprindelige tempel- og alarmhunde, som fungerede som selskabs-, hof- og tempelhunde, men også som vagthunde/alarmhunde til at skræmme onde ånder væk, eller sige til når fremmede kom på besøg.

Racens forfædre er meget gamle og kan spores over 2000 år tilbage. De stammer oprindeligt fra Asien, hvor Kineserne i mange hundrede år har arbejdet på at få dyr med dværgvækst.

Racen blev anvendt til at drive onde ånder væk, og den var en populær selskabshund hos hoffet og munkene. Pekingeseren blev opkaldt efter byen Peking, som i dag hedder Beijing.

I 1800 tallet kom racen til England, og den første racestandard blev skrevet i 1898. Herefter blev racen mere og mere udbredt som selskabshund.

En Pekingeser er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for “selskabshunde” (Gruppe 9).

To Pekingeser

 

Er en Pekingeser en race for dig?

En Pekingeser er en selvstændig, trofast, til tider stædig og en kærlig hunderace, der knytter sig meget til sin familie. Den har normalt ikke den helt store interesse i fremmede, men accepterer dem, hvis den er socialiseret godt fra lille af. Børn kan den ligeledes fungere fint med, hvis den er socialiseret, og de behandler den ordentlig og med værdighed.

Racen sætter pris på at få lov til at komme ud og få nye indtryk, og gå nogle rolige ture, men den er ikke meget motionskrævende.

Den har brug for en masse opmærksomhed og kontakt, og opdragelse og træning skal foregå venligt og konsekvent. Den kan tiltider være lidt stædig, og du må have lidt tålmodighed. Skæld aldrig ud eller vær hård ved den.

Racen elsker at putte, nusse og nyde livet, og den er en meget rolig hund, der ikke gider den vilde leg eller lignende.

Racen er 100 % selskabshund, og trives ikke efterladt alene i længere tid ad gangen.

Pekingeser hvalp

 

Sundhed og helbred hos en Pekingeser

Racen er en såkaldt Brachycephale. Brachycephal betyder “kort-hovedet” eller “kortsnudet” og er en bevidst måde racen er avlet på. Desværre giver denne hovedform ofte problemer med blandt andet vejrtrækningen.

Udover Pekingeser er blandt andet også Fransk Bulldog, Mops, Shih Tzu, Lhasa Apso og Griffon bruxellois også Brachycephale racer.

Hos racen ses ofte underbid som mange lever med uden problemer. Du bør være ekstra opmærksom på at opretholde en god mundhygiejne med tandbørstninger og supplerende tyggeben, for at forebygge tandsten og tandkødsproblemer.

Ved at vælge din hund med sundhedsattest og fra en godkendt stambogsført opdrætter, sikre du dig bedre at avlsdyrene har gennemgået strenge avlsprogrammer. Det gør, at risikoen for arvelige sygdomme og eventuelle sundhedsproblemer som regel vil være mindsket.

Der findes en specialklub (Canis-Minor, klubben for små selskabshunde) under Dansk Kennel Klub og dermed anerkendt af FCI, som du kan tilmelde dig og dermed bakke op om, for bedre at sikre sunde og racetypiske hunde, samt være en del af klubmiljøet.

Højde: Hanner 15 – 23 cm. Tæver 15 – 23 cm.

Vægt: Hanner 3,2 – 5,5 kg. Tæver 3,2 – 5,5 kg.

Levealder: 10 – 15 år.

Pekingeser

 

Pels og pleje af en Pekingeser

En Pekingeser har en lang pels og en fyldig manke. Den kræver en hel del pelspleje for at holde den fri for filtrer.

Vigtigt er også at holde den ren og tør i ansigtet ved øjne og under rynkerne.

Start tidligt i hvalpealderen med at lære den at blive redt og pillet ved over det hele. Gør det til en positiv oplevelse, så det bliver en fornøjelse med den omfattende pelspleje igennem hele livet.

Pelsfarve: Gul, rød, sable, sort, creme, fawn, grå, brindle og en blanding af mange af farverne.

 

Træningsråd til en Pekingeser

  • Træn i korte sekvenser og varier træningen
  • Træn meget øjenkontakt
  • Brug hundesele i stedet for halsbånd
  • Pas på med at overbeskytte din hund, men tag ansvar for den
  • Pas på med leg med store hunde, da racen er lille og mere skrøbelig
  • Væn din hund til menneskelig kontakt og kropssprog, tidligt fra hvalp
  • Pas på med at ”fange ud” efter din hund, ved f.eks. et indkald
  • Træn med positive træningsmetoder og vær konsekvent

LÆS OGSÅ: Øjenkontaktøvelsen – Verdens vigtigste øvelse